Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Otvorenje stalnog postava hrvatskih majstora 20. stoljeća iz fundusa Galerije starih i novih majstora

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija starih i novih majstora GMV-a, Trg Miljenka Stančića 3, Varaždin
datum početka/završetka: 13.10.2006. / 31.12.2006.
otvorenje: 12.00
radno vrijeme: utorak - petak: 10.00 - 17.00 sati; subota i nedjelja 10.00 - 13.00 sati; ponedjeljkom i blagdanom zatvoreno.
cijena ulaznice: odrasli: 20 kn; skupine od 20 i više osoba: 15 kn; učenici, studenti, umirovljenici: 12 kn; skupine od 20 i više osoba: 10 kn
autor stručne koncepcije: Mirjana Dučakijević
autor likovnog postava: Mirjana Dučakijević
organizator: Gradski muzej Varaždin

Otvorenje stalnog postava hrvatskih majstora 20. stoljeća iz fundusa Galerije starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin.

Galerija starih i novih majstora, u sklopu Gradskog muzeja Varaždin, djeluje od 1939. godine. Tijekom desetljeća njezina neprekinuta djelovanja, prikupljen je znatan fundus likovnih djela domaćih i inozemnih autora, u kojemu je danas više od 5.300 umjetnina, raspoređenih u deset zbirki. Također, u nekoliko navrata, bilo je otvoreno i nekoliko stalnih postava, od kojih je onaj posljednji bio stalni postav starih majstora, otvoren 1994. godine. S obzirom na to da se u Galeriji nalazi i zbirka djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika iz 20. stoljeća, ukazala se potreba i prilika da se, iz tog dijela fundusa, oblikuje stalni postav.

Novi stalni postav hrvatskih majstora 20. stoljeća obuhvaća stotinu likovnih djela (slika, skulptura i crteža) 81 autora, koji će na katu palače Sermage biti izloženi kronološkim slijedom. Uz taj je postav tiskan i popratni katalog u dvojezičnome izdanju (hrvatski/engleski), proširen s više obrađenih djela nego što će ih biti izloženo, a u kojemu su autori grupirani generacijski. Autorica stručne koncepcije i likovnog oblikovanja stalnog postava hrvatskih majstora 20. stoljeća, kao i popratnoga kataloga je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.

Sa stalnim postavom starih majstora, s djelima domaćih i europskih slikara od 15. do konca 19. stoljeća, sada je oblikovana galerijska cjelina sastavljena od dvaju muzejskih postava, koji će se naizmjence izlagati na katu palače Sermage. Takva tendencija, sve više uobičajena u svjetskoj muzeološkoj praksi, trebala bi potaknuti dinamičnije obavljanje muzejsko-galerijske djelatnosti, osobito one usmjerena prema publici, a uz to će i dio galerijskoga fundusa, umjesto u depou, biti češće dostupan javnosti.

Generalni sponzor za tisak kataloga novoga stalnog postava hrvatskih majstora 20. stoljeća je tvrtka Matrex d.o.o. iz Varaždina, s kojom Muzej planira i nastavak suradnje. Naime, sljedeći projekt je svojevrsno revidiranje stalnog postava starih majstora, s novim katalogom, čiji bi tisak također trebala sponzorirati tvrtka Matrex.

Među budućim projektima Muzeja je i otvaranje stalnog postava djela umjetnika varaždin-skoga likovnog kruga, koji bi trebao biti smješten u prizemlju palače Sermage. Realizaciji ovoga programa pristupit će se po završetku obnove palače Hercer, u koju će se, iz palače Sermage, premjestiti Povijesni odjel GMV-a.

Anita Peričić
         

 


povratak