Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Od pogleda skriveno / Virtualna izložba

IZLOŽBA

datum početka/završetka: 29.01.2021. / 10.08.2021.
otvorenje: 18.00
organizator: Gradski muzej Varaždin

„Izložba „Od pogleda skriveno“ promijenila je svoju koncepciju i način prezentacije od 2019. godine kad je koncept sa sinopsisom predložen na verifikaciju Gradu Varaždinu i Ministarstvu kulture RH. U međuvremenu se dogodila epidemija koronavirusa, koja je posve promijenila način rada kulturnih ustanova pa tako i muzeja. Odjednom je publika postala neželjena (?), a turistički grupni posjeti nedostupni. Napori koji su se svih proteklih godina ulagali u razvijanje odnosa s različitim dobnim i interesnim skupinama posjetitelja, radost pri povećanju njihova interesa za varaždinski muzej, zbog čega je godišnje znatno porastao njihov broj, na neko su vrijeme pali u drugi plan. Odjednom je sve postalo ON LINE? Pa tako i naša izložba! Od prezentacije originalnih predmeta i ambijenata u izložbenim prostorima barokne palače Sermage, odjednom sam se, na svojemu posljednjem i oproštajnom projektu u muzeju – u kojem sam provela četrdesetak godina – našla u situaciji mijenjati koncept izložbe, suradnike i medij. Rezultat je on line izložba provokativnog naslova Od pogleda skriveno, jer ne samo da prikazuje i otkriva dijelove odjeće koji su dugo godina bili sakriveni od javnih pogleda već nas povezuje s oporom sadašnjicom i s licima sugrađana skrivenih maskama, opreznih i sumnjičavih pri slučajnim susretima na ulici jer on, virus, tu je oko nas.

Kao što svaka situacija koju nismo planirali, ni željeli, može ponekad dati neko dobro, dogodilo se i nama. Susret s novom tehnologijom, rad sa suradnikom koji sebe smatra medijskim agnostikom, a zapravo je u svom radu spreman povezati različite medije, suvremenom suprotstaviti povijesno i zajedno s nama muzealcima oblikovati novi sadržaj prilagođen vremenu i okolnostima. Tako će se, u duhu izložbe i njegovanja odnosa s našom publikom, novo poglavlje razotkriti krajem svakog tjedna narednog razdoblja.

Čini se, da to i nije loš način za oproštaj!“

Ljerka Šimunić

 

Virtualna izložba Od pogleda skriveno prikazuje atmosferu upotpunjenu dijelovima odjeće i modnog pribora koji najčešće nisu bili vidljivi, niti su to smjeli biti. Razlog tomu bila je sramežljivost vezana uz tabu prikazivanja golog tijela, posebno naglašena od 17. do sredine 20. stoljeća u europskim zemljama. Odjeća koja se izravno odijevala na nago tijelo na taj je način također postala dio privatnosti i skrivena od pogleda. Riječ je o donjem rublju i njegovu razvoju predstavljenome na muzejskim predmetima, iako je starijih primjeraka malo sačuvano jer se dugo nosilo, prepravljalo i krpalo dok nije postalo neupotrebljivo. Korzeti, grudnjaci, gaće i potkošulje tek su se početkom 20. stoljeća počeli javno izlagati u izlozima dućana i trgovačkih centara. Taj dio svakodnevnog života povezan s odijevanjem, ukrašavanjem i održavanjem higijene odvijao se u intimi zasebnih prostora, a kod imućnijih slojeva u odvojenim prostorijama za ženske i muške članove obitelji. S vremenom su ti intimni prostori prerasli u malene salone, budoare. U 18. stoljeću javili su se u Francuskoj (fr. boudoir) kao mjesta gdje se pripadnik aristokracije uz pomoć osoblja, najčešće sobara, kupao, odijevao, a često i spavao. Pristup je bio dozvoljen supružniku. Ubrzo i žene dobivaju svoj intiman prostor u dvorcu ili palači u obliku maloga damskog salona, smještenoga uz spavaću sobu, namijenjenom odijevanju i kompletiranju toalete, a ponekad i intimnim posjetima, kao tajnovito ljubavničko gnijezdo. U novije vrijeme budoar se sveo na toaletni stolić sa zrcalom u okviru spavaće sobe.

Umjetnici su često prikazivali ambijente budoara s razodjevenim ženskim likovima. Uz predmete iz Zbirke tekstila, nakita i modnog pribora, interes izložbe usmjeren je i na djela likovne umjetnosti i fotografije. Rekonstrukcijom malenih salona za uljepšavanje dočarat će taj intimni mikrosvijet i njegove korisnike.

 

Autorica stručne koncepcije, scenarija i kataloga je muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić, koja je ovu izložbu priredila kao svoj „oproštajni“ projekt povodom odlaska u mirovinu.

 

Suradnici: režija, snimanje, suradnja na scenariju i postprodukcija: Vedran Hunjek_ Silikon Studio d.o.o. / fotografija: Andrej Švoger / uloge: Tena-Antonija Torjanac, Zdenko Brlek.

 

Izložba je bila predstavljena u sklopu Digitalne Noći muzeja 29. siječnja 2021. na mrežnim i Facebook stranicama GMV-a, gdje je i nadalje biti dostupna za razgled.

Od pogleda skriveno / Virtualna izložba povratak