Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

O ŽRTVAMA DRUGOG SVJETSKOG RATA NA VARAŽDINSKOM PODRUČJU

OSTALO

datum početka/završetka: 24.06.2015. / 24.06.2015.
Organizator: Gradski muzej Varaždin, Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije

       U godini u kojoj se obilježava 70. obljetnica završetka Drugoga svjetskoga rata, Gradski muzej Varaždin će, uz već nekoliko održanih, taj povijesni događaj popratiti još jednim predavanjem, koje je na rasporedu u sklopu Srijede u Muzeju 24. lipnja. Tema predavanja su vojna i civilna stradanja na širem varaždinskom području, te obilježavanje grobišta i stratišta na prostoru sjeverne Hrvatske, o čemu će govoriti Franjo Talan, član Hrvatskog žrtvoslovnog društva.

 

        O stradalima i poginulima u II. svjetskom ratu i poraću podaci se u Republici Hrvatskoj sustavno prikupljaju uspostavom samostalne države, kada su oformljena i posebna tijela zadužena za provedbu utvrđivanja popisa ratnih i poratnih žrtava, kao i prikupljanje podataka o masovnim grobištima i stratištima. Podaci se prikupljaju o svim žrtvama, bez obzira na to kojoj su vojsci pripadali, te o stradalim i nestalim civilima koji su poginuli uslijed ratnih okolnosti ili od progona vlasti u ratu i poraću.

        Predavanje se održava od 19 sati, a ulaz je besplatan. 

 

        Ovim predavanjem završava polugodišnji ciklus Srijeda u Muzeju, a s novim programima nastavlja se u rujnu.

 

 

 

O PREDAVAČU – FRANJO TALAN:

Član je Matice hrvatske i Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Kao jedan od poznavatelja problematike stradavanja ljudi u doba ratova i totalitarnih sustava u 20. stoljeću na području Varaždinske županije, 1997. godine imenovan je voditeljem Istraživačkog središta Varaždin, Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, a po prestanku njezina rada, od 2000. godine jedan je od osnivača i predsjednik istoimenog Društva. Početkom 2013. godine imenovan je članom Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za Hrvatski martirologij, a u lipnju iste godine postao je i član Povjerenstva Vlade RH za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja.  

 

O ŽRTVAMA DRUGOG SVJETSKOG RATA NA VARAŽDINSKOM PODRUČJU povratak