Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

O VINU I SIRU / Uz izložbu „Bistra kaplja vrednija od zlata“

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 19.06.2024. / 19.06.2024.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se program pod nazivom O vinu i siru, s predavanjem i degustacijom. Program se priređuje uz izložbu Bistra kaplja vrednija od zlata, koja predstavlja vinsku povijest i vinogradarsku baštinu varaždinskog kraja.

        Pojedine stvari prirodno idu zajedno, no rijetko koje veže tako duga „ljubavna“ priča kao što je to slučaj s vinom i sirom. Zajednička povijest tih dvaju proizvoda traje gotovo 8000 godina. Mijenjajući tehnike proizvodnje i uvodeći nove tehnologije, kvaliteta vina je kroz stoljeća rasla, no ono je uvijek zadržavalo svoje osnovne organoleptičke značajke poput slatkoće, trpkosti ili kiselosti. Kako bi ugodu ispijanja vina dodatno istaknuli, ljudi su iskustveno tražili hranu koja bi balansirala te okuse. Tako su slatkoću vina upotpunili slanošću sira, kiselost vina upotpunili masnoćom sira, a alkoholnu jakost – kremoznošću sira. U svijetu hrane i vina obično se kaže: „Što raste zajedno, ide zajedno.“ Sir i vino koje se uzgaja na istom području stotinama godina često predstavljaju idealan par u sljubljivanju. Idealni primjeri su sir brie i šampanjac ili sauvignon blanc i kozji sir chèvre. No, u današnjem globalnom svijetu, gdje je tehnologija proizvodnje vina otišla toliko daleko da je utjecaj na terroir sve izraženiji, teško je ograničiti se samo na lokalno.

        Ovo predavanje pravi je način za razumijevanje veze između vina i sira, o čemu će govoriti enolog Luka Košćak i certificirani sommelier za sireve Mario Oblak, a posjetitelji će je imati prilike doživjeti i kroz organoleptičko iskustvo uparivanja tih dviju komponenti.

        Program počinje u 19 sati. S obzirom na ograničen broj posjetitelja na degustaciji, dolazak je potrebno potvrditi na broj telefona 042 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).

 

 

O VINU I SIRU / Uz izložbu „Bistra kaplja vrednija od zlata“ povratak