Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

NOĆ TVRĐAVA / Night of Fortresses

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: GMV Stari grad
datum početka/završetka: 29.04.2022. / 30.04.2022.

Grad Karlovac, kao partner na projektu FORTITUDE (Historic Fortresses Intensyfing Cross-Border Tourism Development) koji provodi s Javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik, Opštinom Herceg Novi, Opštinom Bar i Gradom Banjom Lukom, organizira manifestaciju Noć tvrđava. 

 

Na poziv organizatora u manifestaciju Noć tvrđava uključio se i Gradski muzej Varaždin, čiji će se program održavati u petak, 29. 4. i subotu, 30. 4. 2022. godine u utvrdi Stari grad. Varaždinski Stari grad s okolnim obrambenim sustavom bila je jedna od najvažnijih europskih nizinskih utvrda u obrani od Osmanlija. Datira iz razdoblja srednjega vijeka da bi tijekom 16. stoljeća bila preoblikovana u današnji izgled Wasserburga, obrambene utvrde na vodi.

 

Program:

 

PETAK, 29. 4. 2022., 20.00 sati  

Noć na „Bašći“ / Stari grad u Varaždinu

Noćni razgled vanjskih dijelova fortifikacijskog sustava, jednih od rijetko sačuvanih takve vrste u Europi. Uz stručno vodstvo muzejske savjetnice u GMV-u Spomenke Težak u šetnji po dijelovima obrambenog kompleksa posjetitelji će s fenjerima kojima će si osvjetljavati put saznati nešto više o prošlosti varaždinske utvrde.

Početak programa je u 20.00 sati u unutrašnjem dvorištu Staroga grada, gdje će posjetitelji preuzeti fenjere i u 20.10 sati krenuti u obilazak uz stručno vodstvo. U slučaju lošeg vremena program će se održati u Lapidariju Staroga grada.

 

 

SUBOTA, 30. 4. 2022.

19.00 – 20.00 sati:

Slaganje makete varaždinske utvrde / potkrovlje Staroga grada; edukacijska radionica

Pozivamo roditelje s djecom u subotu 30. 4. 2022., s početkom u 19.00 sati, na zajedničku aktivnost, radionicu za velike i male, koju je priredila kustosica pedagoginja u GMV-u Jelena Petković.

 

20.15 – 21.00 sat:

Večer opernih arija / Lapidarij Staroga grada

Koncert sopranistice Lucije Spevec, studentice četvrte godine solo pjevanja na Akademiji za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču (Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien), i Danijela Ota, profesora klavira i korepeticije u Glazbenoj školi u Varaždinu.

Izborom arija junakinja iz Verdijevih i Donizettijevih opera čija je sudbina bila vezana uz tvrđave ili povijesne bitke, program se tematski uklapa u manifestaciju Noć tvrđava. Uz ove kompozicije čut ćemo i odabrane skladbe hrvatskih opernih velikana.

 

NOĆ TVRĐAVA / Night of Fortresses povratak