Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Nikola Majnarić – Bač: Izložba bez naslova. Crteži i stripovi

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 15.03.2012. / 15.04.2012.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

      Izložba crteža i stripova varaždinskog autora Nikole Majnarića – Bača (1975.-2004.) okupit će ponajbolja ostvarenja nastala u njegovoj kratkoj ali iznimno bogatoj stvaralačkoj biografiji. Poput mnogih drugih autora, i on je svoje stripove počeo objavljivati ranih devedesetih u fanzinima kao što su Variete Radikale, Endem, Striptiz i dr. budući da je u to doba strip kao umjetnički medij bio poprilično marginaliziran, pa su takvi oblici javne prezentacije bili i gotovo jedini mogući. No bez obzira na to, iznjedrili su brojna imena koja su itekako ostavila traga u hrvatskom strip stvaralaštvu, a među njima je to bio i Nikola Majnarić – Bač.
          Nakon osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja u Varaždinu, Nikola Majnarić – Bač diplomirao je smjer dizajna za tekstil i odjeću na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Osim stripa, povremeno se bavio oslikavanjem svile i pletiva te dizajniranjem plakata i scenografije za Kazališno-dramsku grupu „Theatron“. Izlagao je na nekoliko samostalnih i više skupnih izložbi u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Puli i Vinkovcima. Bio je jedan od 15-oro polaznika strip kolonije održane u sklopu Art & Music Festivala u Puli 1994. godine i učenik poznatog art-strip crtača Krešimira Zimonića. U Vinkovcima je 1997. godine osvojio nagradu za inovacije u crtežu.
          O Bačovoj fascinaciji stripom i nedvojbenom autorskom izričaju u predgovoru kataloga izložbe piše Darko Macan, ugledni strip autor, pisac i urednik brojnih književnih izdanja, naglašavajući kako bi svako iščitavanje njegovih stripova bilo pogrešno vezati uz činjenicu rano okončane biografije jer umjetnici ne stvaraju kako bi svrnuli pažnju na svoj život, već žive kako bi stvorili nešto jedinstveno, nešto po čemu ćemo ih pamtiti, što su za Bača, od malih nogu do posljednjih koraka, bili stripovi.
          Premda će to uvijek biti glavna prepoznatljiva okosnica njegova stvaralaštva, Nikola Majnarić – Bač okušao se i u drugim likovnim tehnikama, s crtežom kao dominantom, pokazujući i u tom dijelu zavidnu umjetničku razinu, na što se u katalogu osvrnula kustosica u varaždinskome muzeju Elizabeta Igrec.
 
Anita Peričić

povratak