Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

N A J u Gradskom muzeju Varaždin

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV, Palača Herzer, Franjevački trg 6
datum početka/završetka: 03.12.2009. / 28.03.2010.
otvorenje: 19,00
organizator: Gradski muzej Varaždin

          Najmanji, najvrjedniji, najkorisniji, najstrašniji, najljepši... značajke su predmeta odabranih za izložbu koja se priređuje u sklopu obilježavanja 800. obljetnice ustoličenja Varaždina kao slobodnoga i kraljevskoga grada, a obuhvaća izloške iz fundusa Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog i Etnografskog odjela te Galerije starih i novih majstora.
          Prema predmetku "naj", idejnom kriteriju odabira eksponata, za tu je prigodu izdvojeno gotovo 150 najraznovrsnijih predmeta, okupljenih u šaroliku prezentaciju, koja posjetiteljima ujedno može dočarati sliku svega onoga što se u Muzeju čuva. Mnogi od njih nose epitet najljepših i najvrjednijih i uglavnom se nalaze u stalnim postavima, no kako je većina ipak dosad bila vrlo rijetko ili gotovo nikada izložena u javnosti, ovo je iznimna prigoda da ih publika vidi. Među potonjima tako su, primjerice, palčenice, "alat" varaždinskog krvnika iz 17. stoljeća, najokrutniji predmet u muzejskoj zbirci, zatim brglec, najprirodniji oblik dječje igračke, najmanje cipele, zapravo diplomski uratci varaždinskih postolara, stolac-toalet za stare i bolesne osobe kao najfunkcionalniji predmet u fundusu i mnogi drugi. Kao jedan od posebnih kurioziteta ističu se negativi varaždinskoga fotografa Bogumila Imenšeka s prikazom akrobacija Artura Strohschneidera. Taj je svjetski poznati ekvilibrist 1930. godine pred zapanjenim Varaždincima izvodio vratolomije na žici razapetoj preko glavnoga gradskog trga, što je ostalo zabilježeno kao jedan od najneobičnijih događaja u Varaždinu.
          Autori izložbe, koja se može besplatno razgledati, su muzejski savjetnici u varaždinskome muzeju: Ljerka Albus, Mirjana Dučakijević, Miroslav Klemm, Magdalena Lončarić, Marina Šimek i Spomenka Težak.
Anita Peričić
 
Informacije i najave muzejskih radionica za učenike:
Mob: 099/530 7707; tel: 042/214 172
Kontakt osoba - Elizabeta Igrec


 

N A J  u Gradskom muzeju Varaždin povratak