Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MIHAEL ŠTEBIH: Skulpture u kristalnom staklu i kamenu / Izložba u povodu autorovih 50 godina umjetničkog stvaranja

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 23.10.2019. / 15.12.2019.
otvorenje: u 19 sati

       U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba skulptura u kristalnom staklu i kamenu Mihaela Štebiha, kojom umjetnik obilježava 50 godina svog stvaralaštva.   

        Mihael Štebih (r. 1948., Čakovec) diplomirao je kiparstvo 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Valerija Michielija. Od 1984. do 2002. živio je u Kanadi. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te kiparskim kolonijama i simpozijima. Uz kiparstvo, bavio se i slikanjem, ponajprije u tehnici pastela te fresco-slikarstva i mozaika. Autor je javnih skulptura u nekoliko hrvatskih gradova i u inozemstvu, a njegova djela nalaze se i u brojnim muzejskim ustanovama, sakralnim objektima i privatnim zbirkama. Eksperimentirao je u različitim kiparskim materijalima: glini, terakoti, gipsu, bronci i drvu, da bi odabrao staklo kao materijal koji najviše odgovara njegovoj poetici i u kojemu od 1982. kontinuirano oblikuje skulpture.   

        Apstraktne fluidne forme glavna su karakteristika i prepoznatljivost Štebihova djela, koji u potpunosti poštuje i vrednuje svojstva žitke staljene kristalne mase. Pri postizanju umjetničke vizije vodi se idejom „manje je više“ te svoju umjetničku intervenciju svodi na minimum kako bi prepustio užarenoj masi  „trenutak“ da se oblikuje u svojoj kauzalnosti. Haiku je nit vodilja koja ga prati kao autora likovnog ali i književnog stvaralaštva, s obzirom na to da se aktivno bavi i pisanjem haiku poezije, iznova ga usmjeravajući na jednostavnost, sažetost i iskrenost prikaza.   

MIHAEL ŠTEBIH: Skulpture u kristalnom staklu i kamenu / Izložba u povodu autorovih 50 godina umjetničkog stvaranja povratak