Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Gradski muzej Varaždin
datum početka/završetka: 18.05.2022. / 18.05.2022.
vrijeme održavanja: od 9 do 20 sati

„MOĆ MUZEJA“ U IZGRADNJI BOLJE BUDUĆNOSTI

        Međunarodni dan muzeja u organizaciji UNESCO ICOM-a (Međunarodnog vijeća muzeja), kao manifestacija pokrenuta s ciljem povećanja svijesti javnosti o ulozi muzeja u razvoju društva, ove godine navršava 45 godina. Usred svih izazova i borbe za povratak publike, muzeji diljem svijeta pozvani su da kroz ovogodišnju temu Moć muzeja (Power of Museums) istraže na koje sve načine mogu pozitivno utjecati na društvo i svijet oko sebe. Kao neusporediva mjesta otkrića, oni nas uče o našoj prošlosti i otvaraju naš um novim idejama, što su dva važna koraka u izgradnji bolje budućnosti.

        Moć muzeja u izgradnji zajednice kroz obrazovanje temelji se na zbirkama koje muzej čuva, kao i programima koje priređuje. Pružajući svima mogućnosti cjeloživotnog učenja, muzeji doprinose oblikovanju informiranoga i angažiranoga civilnog društva, koristeći svoj bogati fundus za osmišljavanje sadržaja namijenjenih širokom krugu posjetitelja. Takvim ciljevima u svom radu teži i Gradski muzej Varaždin. Primjerice, samo u posljednja dva mjeseca kroz edukacijsko-kreativne radionice GMV-a prošlo je više od 700 učenika iz osnovnih i srednjih škola s varaždinskog područja, a kao nedavni primjer dobre suradnje GMV-a s (obrazovnim) ustanovama na varaždinskom području može se istaknuti suradnja sa Studijskom jedinicom Varaždin Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u realizaciji dviju izložbi na temu obuće. Nakon protekle dvije „koronagodine“ u Gradski muzej Varaždin vratile su se u kontinuitetu i Srijede u Muzeju, tjedno događanje sa sadržajima širokoga spektra, koji će, želja je GMV-a, ponovno na ove programe vratiti i publiku koja ih je uvijek pratila s iznimnim zanimanjem.  

 

Programi Gradskog muzeja Varaždin

 

GMV Palača Herzer, 18 sati

Uručenje nagrada sudionicima likovnog natječaja „Erik/a“ / Zatvaranje izložbe „Erik/a – vunasti nosorog“

        Uz izložbu „Erik/a – vunasti nosorog“ Gradski muzej Varaždin raspisao je likovni natječaj „Erik/a“ za djecu vrtićke dobi i učenike osnovnih i srednjih škola, koji je bio otvoren od 6. travnja do 2. svibnja ove godine. Pozivu su se odazvale tri vrtićke ustanove (DV Zeko Trnovec, DV Bajka Varaždin i DV Dječji svijet Varaždin), 10 osnovnih škola (I. OŠ Varaždin, II. OŠ Varaždin, IV. OŠ Varaždin, VI. OŠ Varaždin, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, OŠ Beletinec, OŠ Petrijanec, OŠ Petra Zrinskog Jalžabet, OŠ Suhopolje i OŠ Veliki Bukovec) te jedna srednjoškolska ustanova (Elektrostrojarska škola Varaždin). Na natječaj su pristigla 134 likovna rada, među kojima 126 slika/crteža izrađenih u tehnici akvarela na papiru, akrila na platnu, flomastera na papiru, pastela na papiru, ugljena na papiru, bojica na papiru, kolaža, kombinirane tehnike (crtež i vuna) i osam skulptura u glini. Pregledom pristiglih radova stručno povjerenstvo iz GMV-a u sastavu: konzervatorica-restauratorica Daša Suhić Hižak, viša kustosica Elizabeta Igrec i kustosica pedagoginja Jelena Petković zaključilo je da će, s obzirom na kvalitetu uradaka, svi radovi biti zastupljeni na prigodnoj izložbi, a umjesto predviđena tri najbolja autora nagrađeno je njih 22 (popis nagrađenih autora na str. 3).

        Izložba radova s natječaja „Erik/a“ postavljena je za razgled u palači Herzer GMV-a od 5. do 18. svibnja. U srijedu, 18. svibnja, na Međunarodni dan muzeja, u tome prostoru u 18 sati održat će se i javno uručenje nagrada sudionicima likovnog natječaja, a ujedno će se, nakon što je bila otvorena gotovo dvije godine, zatvoriti i izložba „Erik/a – vunasti nosorog“.

        Izložba o reprepariranom paleontološkom nalazu iz fundusa GMV-a, upotpunjena različitim multimedijskim sadržajem, u palači Herzer GMV-a bila je postavljena od 26. 8. 2020. do 18. 5. 2022. godine. Zbog okolnosti izazvanih koronavirusom, u nekoliko navrata bila je nedostupna za razgled, kao i ostali izložbeni postavi GMV-a. Tijekom njezina trajanja, popraćenoga epidemiološkim mjerama, izložbu je razgledalo oko 7500 posjetitelja, a uz to je u edukacijskom programu za djecu/učenike održana i 51 radionica „Erikologija“ s oko 880 sudionika.  

 

GMV Stari grad, 19 sati

Srijeda u Muzeju: „Od skice do špice“ / vodstvo kroz izložbu

        Izložbom „Od skice do špice“ obilježava se tzv. kristalna, 15. obljetnica preddiplomskoga stručnog studija Dizajn obuće u Varaždinu, koji djeluje u sklopu Studijske jedinice Varaždin Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dizajn obuće smjer je koji se od 2007. godine provodi u Studijskoj jedinici Varaždin TTF-a, a dosad ga je završilo ukupno 80 studenata. Kroz izložbu i radove bivših studenata prezentira se kreativni dio programa i razvoj vještina dizajniranja obuće, korak po korak, od skice do špice, a među njima su radovi bivših studenata, od prvih, često i nevještih skica, replika povijesnih modela i kožnate galanterije pa do završnih radova, pravih dizajnerskih modela štikli, čizama, elegantnih muških cipela, radne obuće ili tenisica, nastalih tijekom stručne prakse u suradnji s tvornicama obuće u široj varaždinskoj okolici.

        U sklopu Srijede u Muzeju, a na Međunarodni dan muzeja, za sve zainteresirane, pogotovo ljubitelje dizajnerskih komada obuće i neodlučne maturante kojima bi studij dizajna obuće mogao postati životni poziv, organizira se razgled izložbe uz stručno vodstvo. Sve faze nastajanja obuće, prije negoli je potencijalnom kupcu neki par zapeo za oko u trgovini, odnosno njihov razvoj od skice do špice, posjetiteljima će objasniti autorica izložbe, kustosica u GMV-u Jelena Rančić, i dr. sc. Suzana Kutnjak-Mravlinčić, viša predavačica i mentorica na TTF-u.

 

 

GMV Stari grad / Palača Herzer / Palača Sermage, 9 – 17 sati

Besplatni ulaz za razgled svih izložbenih postava GMV-a

 

Stari grad, Šetalište J. J. Strossmayera 1

Stalni postav Kulturno-povijesnog odjela

Izložba „Od skice do špice“ / suorganizator: TTF Zagreb, Studijska jedinica Varaždin  

 

Palača Herzer, Franjevački trg 10

Stalni postav „Svijet kukaca“

Izložba „Erik/a – vunasti nosorog“

Izložba dječjih radova s likovnog natječaja „Erik/a“

 

Palača Sermage, Trg M. Stančića 3

Izložba Ivan Posavec: „Moj vrt“

Izložba Leo Vukelić: „Tamo preko“ / suorganizator: Galerija Zlati ajngel

 

 

NAGRAĐENI AUTORI S LIKOVNOG NATJEČAJA „ERIK/A“:

(ime i prezime autora, dob / ustanova, mentor)


VRTIĆ (10 slika/crteža)
JAKOV MIŠAK (2016.), JAN FLORJANIĆ (2016.) / DV ZEKO Trnovec, mentorica VALENTINA PETRIĆ
NELA NOVOSEL (2015.) / DV ZEKO Trnovec, mentorice PETRA VUGRINEC i SPOMENKA ROŽIĆ
IVA STRELEC (2016.) / DV BAJKA Varaždin, mentorica MARTINA KAZIĆ
LUKA KRNETA (2015.) / DV BAJKA Varaždin, mentorica NATAŠA ŠTRLEK
TARA SOKOL (2016.) / DV BAJKA Varaždin, mentorica NATAŠA ŠTRLEK
MILA BEŠENIĆ (2017.) / DV BAJKA Varaždin, mentorica ZVONKA TEŽAK
KAJA TODOROVSKI (2015.) / DV BAJKA Varaždin, mentorica TAMARA GUBEC
LOTA PATRČEVIĆ (2015.) / DV BAJKA Varaždin, mentorica VESNA HORVAT KORITAR
TARA ŠKRINJARIĆ (2015.) / DV BAJKA Varaždin, mentorica VESNA HORVAT KORITAR

OSNOVNA ŠKOLA (10 slika/crteža i jedna skulptura)
KARLA BERTA (2013.) / VI. OŠ Varaždin, mentorica ALEKSANDRA OREŠKI
ANDREJ HAJDAROVIĆ HAIDAR / VI. OŠ Varaždin, mentorica NIKOLINA KELEMENIĆ  
RAFAEL ŠAFARIĆ (2015.) / VI. OŠ Varaždin, mentorica MATEJA MARTINČEVIĆ
JAKOV HORVAT (2012.) / VI. OŠ Varaždin, mentorica ALEKSANDRA OREŠKI
JELENA JOŠIĆ (2014.) / II. OŠ Varaždin, mentorice MARTINA DUGONJIĆ i INES ERCEGOVIĆ
LEDA CRNČEC (2011.) / I. OŠ Varaždin, mentorica SONJA PODOBNIK TUŠEK
ROMANA ORŠOŠ (2009.) / OŠ Petrijanec, mentorica PETRA MILINKOVIĆ
JULIJA VINCEKOVIĆ (2008.) / OŠ Petrijanec, mentor MIHAEL BAĐUN
KLARA ŠLIBAR (2009.) / OŠ Petrijanec, mentor MIHAEL BAĐUN
PAVLA OLMAN (2010.) / OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, mentorica SUZANA JAGIĆ
EMA ŽELJEŽIĆ (2011.) / I. OŠ Varaždin, mentorica SONJA PODOBNIK TUŠEK

SREDNJA ŠKOLA (1)
MORANA TALAN (2005.), Elektrostrojarska škola Varaždin, mentorica ROMINA DUKŠI
 

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA povratak