Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MATIJA SKURJENI: Snovi i nadrealne slike

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 09.10.2019. / 27.10.2019.
otvorenje: u 19 sati

        U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba Matije Skurjenija pod nazivom Snovi i nadrealne slike, kojom se predstavlja dio fundusa Muzeja „Matija Skurjeni“ u Zaprešiću.         

        Matija Skurjeni (Veternica, 1898. – Zaprešić, 1990.), svjetski poznati samouki umjetnik naive, razvio je svoj osebujni stil okrenut iracionalnom i nesvjesnom, čija djela karakteriziraju metaforične scene, tajnovitost, začaranost i nedokučivost te groteskni sadržaji. Ravnatelj Muzeja „Matija Skurjeni“ u Zaprešiću Ante Žaja u predgovoru kataloga naglasio je: „Skurjeni je bio samouki slikar i čudesno maštoviti umjetnik, čije su slikane 'ilustracije' vlastitih snova i noćnih mora 1962. oduševile članove avangardnog nadrealističkog umjetničkog pokreta. Taj skromni radnik na željeznici, koji je nekada bio pastir, rudar, ličilac, s jedva završenom četverogodišnjom školom, 'ozbiljno' se posvetio slikarstvu tek nakon odlaska u mirovinu 1956., a već 1962. organizirana mu je znamenita 1. Pariška izložba. Oduševljeni posjetitelj izložbe, 'otac nadrealizma' André Breton, tada je zapisao znamenitu opasku la peinture enchantee (začarano slikarstvo). Godinu dana kasnije R. Zwirner organizira mu samostalnu izložbu u Kölnu i tako za njegovo slikarstvo zainteresira njemačke galerije i kolekcionare. Velik međunarodni uspjeh, prijateljevanje s najvećim umjetnicima nadrealističkog pokreta, finalizirano je uvrštenjem njegovih slika na izložbi Surealism? 1970. u  Stockholmu, u Moderna Museet. Skurjeni je bio pridruženi član suvremenog umjetničkog (anti)kolektiva Gorgona i jedan od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske.“     

        Izložba iz fundusa Muzeja „Matija Skurjeni“ u Zaprešiću gostovat će nakon dugo vremena u nekoliko hrvatskih gradova, a prvo odredište joj je Varaždin, gdje će biti postavljena za razgled do 27. listopada ove godine.   

        Prije otvorenja, od 17 sati, uz izložbu se u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava i prigodni skup pod nazivom O životu i radu Matije Skurjenija, koji organiziraju Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Gradski muzej Varaždin.   

MATIJA SKURJENI: Snovi i nadrealne slike povratak