Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MATEJA RUSAK: Moja Rijeka

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Izložbeni salon, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 22.11.2023. / 17.12.2023.
otvorenje: u 19 sati

        U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba radova iz ciklusa Moja Rijeka akademske umjetnice Mateje Rusak. Ciklus se sastoji od desetak radova izvedenih u tehnici kolaža s dodatkom perforacija, nastalih u proteklih godinu dana, koji će premijerno biti predstavljeni u umjetničinu rodnom gradu. Od završetka studija u Rijeci svi dosadašnji ciklusi Mateje Rusak prirodno se nadovezuju jedan na drugi, pa je tako i ovaj posljednji satkan od ranijih segmenata, koji s novim utjecajima tijekom stvaralačkog procesa čine sedimentaciju sjećanja, trenutaka i osjećaja.

        Umjetnica koristi novinske papire na kojima se nalaze monotipije od otiskivanja ranijeg ciklusa Hommage Rijeci, dok novi segment u radovima čini perforiranje grafičkom iglom. Proces kolažiranja starih segmenata zajedno s meditativnim procesom perforiranja podloge korelira s emocijama koje umjetnica gaji prema Varaždinu – gradu u kojem je rođena i odrasla, ali i Rijeci – gradu u kojem je studirala i planirala nastaviti živjeti. Stjecajem okolnosti Mateja Rusak se po završetku studija vraća u Varaždin, a emocije, sjećanja i uspomene vezane uz oba grada bivaju utkani u novi ciklus radova. Kako sama kaže, ciklus Moja Rijeka najdublji je izraz njezine prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol.  

        Mateja Rusak (r. 1989., Varaždin) diplomirala je 2013. na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi red. prof. Jasne Šikanje te stekla titulu magistre likovne pedagogije. Izlagala je na sedam samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu. Završila je poslijediplomske programe Ritha Practitioner i Ritha Specialist za rad s darovitim učenicima na Sveučilištu Radboud u Nijmegenu u Nizozemskoj. Članica je HDLU-a Varaždin. Područja interesa su joj grafika, grafički dizajn i fotografija.

MATEJA RUSAK: Moja Rijeka povratak