Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MARKGORF JURAJ BRANDENBURŠKI I HRVATSKI PLEMIĆI Sukobi, ubojstva i stoljetna mržnja

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 29.05.2024. / 29.05.2024.

        U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje pod nazivom Markgrof Juraj Brandenburški i hrvatski plemići – sukobi, ubojstva i stoljetna mržnja, koje je pripremio dr. sc. Tomislav Matić s Hrvatskog instituta za povijest.

        Juraj od Hohenzollerna, makrgrof Brandenburg-Ansbach (1484. – 1543.), drugi suprug kneginje Beatrice Frankapan i vlasnik velikih posjeda u Hrvatskom zagorju, Turopolju i drugim dijelovima današnje Hrvatske, jedna je od najkontroverznijih osoba hrvatske povijesti. U hrvatskoj povijesnoj znanosti, a i književnosti, predstavljan je kao pijanica, razvratnik, silovatelj, ubojica – ukratko, pravi „demon“ hrvatske kasnosrednjovjekovne povijesti. U memoriji Varaždinaca ostat će zabilježen kao osoba koja je svoju kamenu kuću darovala za varaždinsku Gradsku vijećnicu.

        Dr. sc. T. Matić kroz predavanje će se osvrnuti na njegove odnose s hrvatskim plemstvom, posebno plemićima Hrvatskog zagorja, te pokušati odgovoriti na pitanje je li Juraj zaista bio toliko zao.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

O predavaču:

Dr. sc. Tomislav Matić stručnjak je za srednjovjekovnu povijest i bavi se poviješću humanizma i renesanse te crkvenom poviješću. Dobitnik je stipendija Programa Fulbright SAD-a, Austrijske akademije znanosti, mađarskoga državnog Instituta Balassi i drugih institucija. Gostovao je ili radio, među ostalim, na Sveučilištu u Oxfordu, Sveučilištu u Beču i Sveučilištu Kalifornije u Los Angelesu. Izlagao je na 30-ak znanstvenih konferencija u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj i drugdje, objavio niz znanstvenih radova i sudjelovao u organizaciji šest znanstvenih konferencija. Autor je popularnoznanstvenih knjiga (Ne)poznati Hrvati i Iščezla Hrvatska te znanstvene monografije Bishop John Vitez and Early Renaissance Central Europe – A Humanist Kingmaker.

 

MARKGORF JURAJ BRANDENBURŠKI I HRVATSKI PLEMIĆI Sukobi, ubojstva i stoljetna mržnja povratak