Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

MARGARETA LEKIĆ: Umjetna priroda

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
datum početka/završetka: 10.05.2017. / 28.05.2017.
otvorenje: 19,00 sati

Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel organizatori su izložbe akademske kiparice Margarete Lekić, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara u 19 sati.

Priroda kao surogat tema je najnovijega ciklusa pod nazivom Umjetna priroda ove osječke umjetnice, s različitim umjetnim, tehnološki preciznim replikama iz biljnog i životinjskog svijeta, koncipiranima u skupove, objekte i instalacije, od kojih su neki i interaktivnog karaktera. Kako u predgovoru kataloga navodi likovni kritičar Marijan Špoljar, autorica formira ambijente i instalacije od niza mehaničkih, plastičnih replika sitnih životinjskih vrsta i vegetacije te ih najčešće grupira u ansamble slične herbarijima ili izlošcima iz prirodoslovnih muzeja.

Poruka je očito distopijska: ne samo da ćemo u budućnosti prirodu i životinjski svijet vidjeti jedino u vitrinama, nego muzealizaciju toga svijeta više nećemo moći ostvariti uz pomoć „originalnih“, nekoć živih organizama i bilja, već samo njihovom rekonstrukcijom. Premda humorno prikazane, te su tvorevine ozbiljna poruka o civilizaciji u kojoj se stvarni i prirodni život sve više izjednačavaju, a ekološka tema tako postaje opća civilizacijska priča sa zastrašujućim prizvukom.

Margareta Lekić (r. 1982. g.) diplomirala je na Odsjeku za kiparstvo zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, gdje je potom i doktorirala. Asistentica je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i članica HDLU-a Osijek/Zagreb i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dosad je izlagala na dvadeset samostalnih i više od pedeset skupnih izložbi. Dobitnica je brojnih nagrada i stipendija.

 

Galerija Zlati ajngel: voditelj Darko Sačić, tel. 098 379 130, www.ajngel.hr

Otvoreno: radnim danom 18 – 20 sati, subotom i nejdjeljom 10 – 12 sati, ponedjeljkom zatvoreno. 

MARGARETA LEKIĆ: Umjetna priroda povratak