Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

LUTKE JAPANA / Putujuća izložba Zaklade „Japanske lutke“

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 09.11.2017. / 03.12.2017.
otvorenje: četvrtak, 9. 11. 2017. u 19 sati
organizator: Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj, Japan Foundation i Gradski muzej Varaždin

         Kao što i naziv "Kraljevstvo lutaka" govori, Japan ima bogatu kulturu izrade lutaka. Svaka lutka ima svoje posebno značenje i svrhu te je duboko povezana sa svakodnevnim životom. Stare japanske tradicije kao što je Hina Matsuri (Dan djevojčica) gajile su ovu jedinstvenu kulturu lutaka. Ovo tradicionalno uvažavanje lutaka dovelo je do uvjerenja da one nisu samo dječje igračke nego i umjetnička djela koja treba izložiti i diviti im se. Nadalje, poznate teme iz nō drame i kabuki drame ugrađene su u kulturu lutaka, stvarajući tako neograničen broj stilova. Čak i u ovo suvremeno doba, obrtnici, koristeći tradicionalne metode, stvaraju tradicionalne japanske lutke, koje njihovi vlasnici obožavaju. Tako su se pojavili i mnogi novi umjetnici koji izrađuju jedinstvene japanske lutke za dekorativni umjetnički svijet.

        Japanske lutke karakteriziraju njihovi vedri izrazi lica. Ovi delikatni izrazi postižu se pažljivim oblikovanjem vanjskog sloja izrađenoga od usitnjene ljuske kamenice koji prekriva lica lutaka. Još jedna važna značajka su boje lutaka, koje prikazuju bogatstvo drevnih kostima i ukrašavanja.

        Na izložbi je predstavljeno 70-ak lutaka, povezanih uz japanske tradicije, koje ilustriraju njihovu raznolikost, a to su: lutke uz Dan djevojčica, lutke uz Dan dječaka, nō lutke, lutke iz bunraku ili kabuki igrokaza, okviri /reketi/ sa slikama, lutke iz Kyota, lutke koje prikazuju mlade žene, drvene lutke odjevene u kimono, hakata lutke, lutke carske palače, lutke koje prikazuju običaje Japana, tradicionalne kokeshi lutke i lutke koje su izradili suvremeni obrtnici.

        Putujuća izložba Zaklade „Japanske lutke“ otvorena je do 3. prosinca ove godine, a ulaz za razgled je besplatan. 

 

LUTKE JAPANA / Putujuća izložba Zaklade „Japanske lutke“ povratak