Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

LJUBOMIR LEVAČIĆ Monografska izložba

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage / Galerija starih i novih majstora, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 08.11.2017. / 03.12.2017.
organizator: Gradski muzej Varaždin i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

        U  Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin za razgled je postavljena izložba akademskog slikara Ljubomira Levačića. Na izložbi su zastupljene slike, objekti, prostorne instalacije i fotografije javnih plastika, koje kroz monografski prikaz ilustriraju umjetnikovo dugogodišnje, kontinuirano i plodno stvaralaštvo od akademskih dana do danas. Iz izloženih radova iščitavaju se autorove osnovne odrednice stila, građenoga na geometrijskim postulatima, na tragu minimal arta, čistih, jasnih i sintetiziranih formi. Kako je istaknuo povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, autor stručne koncepcije izložbe i teksta u pratećoj monografiji o Ljubomiru Levačiću, „posve reducirani predmetni svijet, forma koja se uvijek bazira na geometrijskom arhetipu, neutralni ili – barem nenaglašeni – rukopis, baratanje s vrlo ograničenim registrom boje, oprezni ulaz u prostor i labavi okvir discipline temeljna su određenja njegove plastičke produkcije.“

 

O Ljubomiru Levačiću:

Ljubomir Levačić (r. u Čakovcu) diplomirao je slikarstvo na ALU u Sarajevu, gdje je završio i poslijediplomski magistarski studij slikarstva. Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je autor nekoliko javnih plastika u Hrvatskoj i Austriji. Nagrađivan je za slikarska ostvarenja. Član je HDLU-a Zagreb i predstojnik Katedre umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Odsjeka u Čakovcu.

Prema želji autora, umjesto otvorenja izložbe priređuje se svečano predstavljanje monografije Ljubomir Levačić, i to u sklopu Srijede u Muzeju koja je na rasporedu 22. 11. 2017. godine. 

LJUBOMIR LEVAČIĆ Monografska izložba povratak