Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

LJUBOMIR LEVAČIĆ Predstavljanje monografije

OSTALO

ustanova: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 22.11.2017. / 22.11.2017.

          Uz monografsku izložbu Ljubomira Levačića, trenutačno postavljenu u Gradskom muzeju Varaždin, u sklopu Srijede u Muzeju predstavlja se monografija o tome akademskome slikaru, nedavno objavljena u nakladi Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Spomenuto izdanje donosi bogat uvid u cjelokupno umjetničko djelovanje Ljubomira Levačića, o čemu u svojim tekstovima govore povjesničar umjetnosti, ujedno i autor stručne izložbene koncepcije, Marijan Špoljar i sâm autor.

         Ljubomir Levačić (r. u Čakovcu) diplomirao je slikarstvo na ALU u Sarajevu, gdje je završio i poslijediplomski magistarski studij slikarstva. Poslijediplomski doktorski studij hrvatske kulture apsolvirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je autor nekoliko javnih plastika u Hrvatskoj i Austriji. Nagrađivan je za slikarska ostvarenja. Član je HDLU-a Zagreb i predstojnik Katedre umjetničkog područja Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te pročelnik Odsjeka u Čakovcu.

        Monografska izložba Ljubomira Levačića, otvorena za razgled do 3. prosinca ove godine, kroz prikaz najznačajnijih radova uvodi nas u pregled njegova dugogodišnjega, kontinuiranoga i plodnoga umjetničkog stvaralaštva u razdoblju od akademskih dana do danas. Na izložbi su zastupljene slike, objekti, prostorne instalacije i fotografije javnih plastika, iz kojih se iščitavaju autorove osnovne odrednice stila, građenoga na geometrijskim postulatima, na tragu minimal arta, čistih, jasnih i sintetiziranih formi. Levačićevu likovnu poetiku Marijan Špoljar okarakterizirao je riječima: „Posve reducirani predmetni svijet, forma koja se uvijek bazira na geometrijskom arhetipu, neutralni ili – barem nenaglašeni – rukopis, baratanje s vrlo ograničenim registrom boje, oprezni ulaz u prostor i labavi okvir discipline temeljna su određenja njegove plastičke produkcije.“  

        U predstavljanju monografije o Ljubomiru Levačiću sudjeluju izv. prof. dr. sc. Tamara Turza Bogdan, prodekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek Čakovec i autor teksta Marijan Špoljar.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

 

LJUBOMIR LEVAČIĆ  Predstavljanje monografije povratak