Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

KONFERENCIJA ZA NOVINARE: Posebno priznanje HMD-a za „Varaždinski muzealac“ / EU projekt „Living Castles“

OSTALO

ustanova: Gradski muzej Varaždin
datum početka/završetka: 01.12.2018. / 01.12.2018.

        U utorak, 6. studenoga 2018. održana je konferencija za novinare povodom Posebnog priznanja koje je Gradskom muzeju Varaždin za glasilo „Varaždinski muzealac“ dodijelilo Hrvatsko muzejsko društvo, a bilo je riječi i o novom EU projektu „Living Castles“ u kojem je varaždinski muzej jedan od partnera.

        Posebno priznanje za glasilo „Varaždinski muzealac“ GMV je dobio u okviru dodjele godišnjih nagrada i priznanja za ostvarenja u muzejskoj djelatnosti u 2017. godini, i to u kategoriji marketinško-propagandnog programa. Svečanost dodjele održana je, u organizaciji HMD-a te uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, u Muzeju Mimara, u utorak, 30. listopada. U ime GMV-a Priznanje je primio ravnatelj mr. Ivan Mesek. „Varaždinski muzealac“ registriran je pri NSK, a objavljuje se u devet mjesečnih brojeva od 2017. godine. Idejni začetnici Muzealca bili su tadašnji ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini i voditeljica odnosa s javnošću Anita Peričić, koji su zajedno uredili prvih 12 brojeva. Suurednica A. Peričić od trinaestog broja je muzejska savjetnica Spomenka Težak, a suradnica dokumentaristica Petra Marincel, dok u pripremi tekstova sudjeluju i ostali stručni djelatnici Muzeja.  

 

        GMV jedan je od partnera na EU projektu „Living Castles – Mreža 'živih' dvoraca kao oblika održivog turizma za očuvanje i promicanje kulturnog nasljeđa“, koji se provodi od 1. 10. 2018. do 31. 3. 2021. godine. Projekt se sufinancira sredstvima iz Fonda za regionalni razvoj u okviru prekograničnog Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Sveukupna vrijednost Projekta je 1.454.671,54 eura, od čega se na GMV odnosi iznos od 122.941,54 eura. Iz EU fonda sufinancira se 85 % iznosa, dok 15 % troškova financiraju partneri vlastitim sredstvima. U središtu projekta je očuvanje i vrednovanje sedam dvoraca/ljetnikovaca kroz razvoj zajedničke prekogranične turističke ponude te integraciju inovativnih aktivnosti očuvanja i predstavljanja baštine. O detaljima Projekta govorila je muzejska savjetnica u GMV-u Ljerka Šimunić, članica stručnog tima u Projektu.      

 

KONFERENCIJA ZA NOVINARE: Posebno priznanje HMD-a za „Varaždinski muzealac“ / EU projekt „Living Castles“ povratak