Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Kompleksnost konzervatorsko-restauratorskih zahvata na slici „Majka i dijete“

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 10.04.2024. / 10.04.2024.

U Hrvatskom restauratorskom zavodu dosad je konzervirano-restaurirano više od 150 umjetničkih djela iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, a na mnogima od njih radila je dr. art. Dijana Nazor Čorda, viša konzervatorica-restauratorica u HRZ-u. Koliko je složen konzervatorsko-restauratorski proces na slici, dr. art. D. Nazor Čorda predstavit će na primjeru djela Majka i dijete, radu zasad neutvrđenog autora s kraja 19. stoljeća, u sklopu Srijede u Muzeju.

        Slika je bila u iznimno lošem stanju zbog nepovoljnog utjecaja vlage, osjetljivosti sloja podloge i neprikladnih mikroklimatskih uvjeta. Na njoj su izvedeni cjeloviti konzervatorsko-restauratorski zahvati tijekom 2022. i 2023. godine, koji će na predavanju biti prezentirani kroz faze tijekom radova, od konsolidacije, proba čišćenja, uklanjanja nečistoća, rekonstrukcije sloja podloge, strukturiranja kita, rekonstrukcije slikanog sloja do završnog retuša i lakiranja. Zbog iznimne složenosti zahvata, radovi na ukrasnom okviru trajat će i tijekom ove godine. 

        Dijana Nazor Čorda (Split, 1971.) doktorirala je na umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. godine na temu Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga. U HRZ-u je zaposlena od 2004. godine. Kroz nekoliko programa restaurirala je slike nastale od 17. do 20. stoljeća za više institucija, a od 2011. voditeljica je programa HRZ-a za slike iz fundusa Galerije umjetnina GMV-a.

        Predavanje se održava u palači Herzer GMV-a od 19 sati. Ulaz je besplatan.

Kompleksnost konzervatorsko-restauratorskih zahvata  na slici „Majka i dijete“ povratak