Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

KNJIŽEVNO PUTOVANJE KROZ INDIJU I PAKISTAN: Saadat Hasan Manto

OSTALO

datum početka/završetka: 15.06.2016. / 15.06.2016.

U sklopu Srijede u Muzeju održava se program pod nazivom Književno putovanje kroz Indiju i Pakistan, prigodom koje se predstavlja stvaralaštvo Saadata Hasana Manta, jednoga od najpoznatijih književnika s prostora indijskoga potkontinenta. Predavanje je pripremio mr. sc. Krešimir Krnic, predavač na Katedri za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, ujedno i priređivač i prevoditelj Mantove zbirke Preko granica na hrvatski jezik. 

        Saadat Hasan Manto (1912. – 1955.) živio je i pisao u prijelomnom razdoblju povijesti indijskoga potkontinenta, tijekom burnih društvenih i političkih kretanja koja su u njegovu stvaralaštvu ostavila dubok trag. Tematski i stilski inovativan, birajući teme o kojima su se mnogi bojali pisati, prikazujući bez ustezanja i uljepšavanja društvenu i političku zbilju, još za života je stekao brojne poklonike, ali i nemali broj osporavatelja. U svojim pripovijetkama doticao se života prostitutki i svodnika, razmišljanja poremećenog uma, diskriminacije žena i siromašnih, no njegove najkontroverznije priče govore o traumi raspada Britanske Indije na Indiju i Pakistan, što pripada među ponajbolju književnu obradu te teme u okvirima svjetske književnosti. Zbirka Preko granica originalan je izbor iz Mantova opusa i prvi opsežniji prijevod s izvornika nekog urdskog književnika na hrvatski jezik.

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

O PREDAVAČU/PRIREĐIVAČU I PREVODITELJU ZBIRKE:

Mr. sc. Krešimir Krnic školovao se u Ivancu, Varaždinu i Zagrebu, gdje od 1989. godine radi kao predavač na Odsjeku za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, predajući predmete vezane uz hindski, sanskrt i indijsku kulturu i civilizaciju. Studijski je boravio u Mysoreu, u Indiji te na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, a sudjelovao je i na više međunarodnih stručnih i znanstvenih skupova. Osim predavanjem, bavi se grafičkim oblikovanjem, izdavaštvom i prevođenjem. Objavio je nekoliko stručnih prijevoda s engleskog i njemačkog jezika, a Mantova zbirka Preko granica njegov je prvi objavljeni književni prijevod s urdskog jezika. U svojemu životopisu istaknuo je i kako ponekad putuje, i to više na istok negoli na zapad, a u Zagrebu živi sa suprugom, troje djece i dva psa. 

 

KNJIŽEVNO PUTOVANJE KROZ INDIJU I PAKISTAN: Saadat Hasan Manto povratak