Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Jadran Jeić: „Fecit in Agram“ / Povijest zagrebačkog glazbalarstva

OSTALO

ustanova: GMV Stari grad, Šetalište J. J. Strossmayera 1
datum početka/završetka: 03.04.2024. / 03.04.2024.

        U sklopu Srijede u Muzeju u Starom gradu predstavlja se knjiga Jadrana Jeića „Fecit in Agram“, o povijesti zagrebačkog kordofonog glazbalarstva 19. stoljeća. Jadran Jeić knjižničar je u NSK-u u Zagrebu, glazbenik, istraživač i promicatelj hrvatske tradicijske glazbene baštine, a knjiga je rezultat njegovih višegodišnjih arhivskih i terenskih istraživanja.

        Osim Franje Kuhača, ovom temom u Hrvatskoj nitko se nije sustavnije bavio, pa knjiga predstavlja prvi cjelovit pregled glazbalarskog obrta trzalačkih glazbala u 19. stoljeću, posebno tambura, gitara i mandolina. U njoj se iznosi mnoštvo dosad nepoznatih podataka o cehovima, samoukim graditeljima, izučenim majstorima glazbalarima, zanatskim udruženjima, koncertima, ali i o cijenama i vrstama glazbala, uz slikovne i tekstualne opise, načine ugađanja i tonske opsege instrumenata koji se čuvaju u hrvatskim (i svjetskim) muzejima i privatnim zbirkama. U knjizi je objavljena i najstarija poznata gitara zagrebačkoga graditelja Franje Finka iz 1829., koju čuva Gradski muzej Varaždin, a veliko poglavlje posvećeno je trgovini glazbalima Tomay i Tkalčić, čiji su vlasnici braća Tomay rođeni Varaždinci. Iako je naglasak knjige na Zagrebu u 19. stoljeću, ona je relevantna za širi prostor, pa tako i za varaždinsku povijest i glazbenu baštinu, te predstavlja nemjerljiv doprinos glazbenoj publicistici.

        U predstavljanju sudjeluju: urednik prof. dr. sc. Damir Agičić iz nakladničke kuće Srednja Europa d. o. o., u kojoj je knjiga objavljena, recenzentice dr. sc. Lidija Bajuk i dr. sc. Vilena Vrbanić te autor knjige. U popratnom programu nastupit će nekoliko vrsnih glazbenika na povijesnim glazbalima: Zlatko Josip Grgić, Noami Konforta, Elizabeta Skobe Barbir, Lidija Bajuk i Jadran Jeić. Dio programa je i prigodna izložba glazbala različitih zagrebačkih glazbalara, nastala kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja i suradnje Vilene Vrbanić i Jadrana Jeića, s povijesnim pregledom zagrebačkog kordofonog glazbalarstva kroz priču o glazbalarskim tvornicama, radionicama, obrtima i trgovinama 19. stoljeća. Izložba je u Starom gradu GMV-a postavljena za razgled do 28. travnja, a kustosica u GMV-u Jelena Rančić dopunila ju je građom iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, koja ukazuje na širi utjecaj zagrebačkih glazbalara i njihove veze s Varaždinom.

        Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.  

 

Koncertni program:

Ivan Padovec (1800. –1873.): Poloneza u A-duru

Izvodi: Zlatko Josip Grgić na gitari Franza Finka iz 1851.

 

Antun Schwarz (1823. –1891.): Četvrta fantazija iz Vijenca hrvatskih melodija

Izvodi: Noami Konforta na violini Ivana Weisera iz 1883.

 

Pajo Kolarić (1821. –1876.): Miruj, miruj, srce moje

Izvode: Elizabeta Skobe Barbir, klavir

Jadran Jeić, glas i tambura brač Terezije Kovačić iz 1894.–1914.

 

Branko Mihaljević (1931.–2005.) – Drago Britvić (1935. –2005.): Golubovi

Izvode: Lidija Bajuk, glas i gitara

Jadran Jeić, glas i bisernica Gutschy-Lukić sustava oko 1935.

Obrada: Lidija Bajuk i Jadran Jeić

Jadran Jeić: „Fecit in Agram“ / Povijest zagrebačkog glazbalarstva povratak