Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Izložba: ROBERT ŠIMRAK

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
datum početka/završetka: 27.09.2023. / 22.10.2023.
otvorenje: u 19 sati

        Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel ovogodišnju suradnju zaključuju izložbom Roberta Šimraka, koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju.

        Robert Šimrak (Zagreb, 1967.) diplomirao je 1992. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Doktorirao je 2018. godine. Od 1995. radi na ALU u Zagrebu, na kojoj je danas redoviti profesor. Izlagao je na više od 50 samostalnih i 300 skupnih izložbi. Višestruko je nagrađivan autor. Godine 2012. u izdanju Art magazina Kontura objavljena mu je knjiga radova nastalih od 1989. do 2012. Living well is the best Revenge, s predgovorom Ivice Župana. Sudionik je Domovinskog rata od 1991. do 1992. godine.

        „Područje njegova slikarskog izražavanja su crtež, digitalna grafika i slikarstvo, a opus mu je izravno blizak figuraciji i estetici pop arta. Vizualni dojam i tretman motiva bliski su estetici naglašenog preciznog crteža koju su promovirali strip i industrija oglašavanja. Njegovo slikarstvo na kraju 1980-ih očitovalo je povratak prikazivačkog slikarstva razrađena metijera, precizna izvođenja i profinjene eklektičke estetičnosti. Gotovo sva njegova ostvarenja posjeduju nešto monumentalno, moćno, nadindividualno, ali istodobno su ispunjena ironičnim, humornim nabojem. U dosadašnjem opusu spretno se, ali decentno i nenametljivo, referira o položaju slikarstva u današnjoj civilizaciji i s kritičkim odmakom parafrazira iskustvo i opću sliku suvremene umjetnosti.“ (Ivica Župan, 2012.)

        Otvorenje počinje u palači Sermage, u kojoj će biti izloženi najnoviji Šimrakovi radovi, nastali u posljednje dvije godine, a nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel, gdje će biti predstavljene autorove mape s putovanja u indijski Jaipur i Buenos Aires.

Izložba: ROBERT ŠIMRAK povratak