Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Izložba: Ana Ratković Sobota i Marta Tuta

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
datum početka/završetka: 05.05.2021. / 30.05.2021.
organizator: Gradski muzej Varaždin, Galerija Zlati ajngel

        U sklopu suradnje Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel svoje radove predstavljaju likovne umjetnice Ana Ratković Sobota i Marta Tuta, na izložbi postavljenoj od 5. do 30. svibnja ove godine. Obje autorice dijele divljenje prema prirodi, koju interpretiraju svaka na sebi svojstven način – Ana kroz slikarstvo izražene teksture i kolorita, a Marta kroz crno-bijele grafizme.

        Kao poetsku poveznicu stvaralaštva dviju umjetnica, likovna kritičarka Nevenka Šarčević u predgovoru kataloga istaknula je: U nevidljivom krajoliku, u prirodi, danas nam je možda više nego ikad prije potrebno svjesno tražiti mir i spokoj, doživjeti prisutnost i konačno sklad ponad vreve i grube stvarnosti kojoj je čovjek itekako pridonio misleći da je „ovladao“ i njezinim potencijalima kao izvorom tržišnih resursa, na što u svojim radovima ukazuju i autorice Ana Ratković Sobota i Marta Tuta.  

 

O IZLOŽBI I AUTORICAMA

 

Radovi Marte Tute, u tehnici tuša na papiru, sastoje se od pravokutnih segmenata prepunih crtačkih tekstura, spojenih u jednu veliku cjelinu. Rezultat je osobno, poetično viđenje velebitskoga krajolika, koji autoricu okružuje svakodnevno.

Marta Tuta (Zagreb, 1991.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića. Provela je mjesec dana u atelijeru u Belgiji na rezidencijalnom programu GloArt. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovala u ostvarivanju niza projekata u javnim prostorima u Zagrebu.

 

Ana Ratković Sobota predstavlja ciklus slika Jezera, nastao kao interpretacija starih fotografija Plitvičkih jezera, koja su sve više žrtvom masovnog turizma i neplanske apartmanizacije, što uzrokuje odumiranje ekosustava i propadanje sedrenih barijera na tom prostoru. Veći radovi nastali su otiskivanjem uljane boje s paus-papira na platno, čime autorica stvara monotipije, spajajući procese grafike i slikarstva.

Ana Ratković Sobota (Zagreb, 1988.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Matka Vekića. Dosad je izlagala na više skupnih i samostalnih izložbi, među kojima su 3. i 4. Bijenale slikarstva u Zagrebu, skupna izložba u svjetioniku na Palagruži te projekt oslikavanja KBC-a Rebro.

 

 

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 6. 5. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati.

                                         Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija Zlati ajngel: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati.

                                   Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Izložba: Ana Ratković Sobota i Marta Tuta povratak