Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

IVAN PADOVEC Predavanje uz 220. obljetnicu rođenja

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 04.11.2020. / 04.11.2020.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

        U povodu 220. obljetnice njegova rođenja predstavljamo Ivana Padovca (Varaždin, 7. 7. 1800. – Varaždin, 4. 11. 1873.), istaknutoga hrvatskoga gitarista, umjetnika, skladatelja i glazbenog pedagoga. Svoj glazbeni put započeo je u rodnom Varaždinu, gdje je dobio prvu poduku iz violine, nakon čega je školovanje nastavio u Zagrebu te potom u Beču, u kojem je živio nekoliko godina. Svojim radom stekao je izniman europski ugled i u prvoj polovici 19. stoljeća bio cijenjen i popularan u mnogim europskim zemljama u kojima je koncertirao (Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Engleskoj, Italiji, kao i u domovini). Prema njegovim nacrtima u bečkoj radionici majstora Stauffera izrađena je deseterostruna gitara s ciljem poboljšanja akustike instrumenta. Od mladosti je imao problema s vidom, što je vjerojatno bio i razlog njegova povratka iz Beča u Varaždin 1837. godine, u kojem je proveo ostatak života, i to od 1848. godine potpuno slijep. Po povratku u Varaždin, bavio se pedagoškim radom, skladanjem te povremenim koncertiranjem u rodnom gradu i u Zagrebu. Njegov skladateljski opus čine skladbe za solo gitaru, gitarska dua i pjesme s gitarskom pratnjom, u uz to je skladao i vokalnu te komornu glazbu bez gitare, aranžmane za gitaru i dva concertina.

        Predavanje se održava u sklopu Srijede u Muzeju, a pripremio ga je Moreno Vinceković, profesor na Glazbenoj školi u Varaždinu. U glazbenom dijelu programa nastupit će Tomislav Tomašković, također profesor na varaždinskoj Glazbenoj školi, s nekoliko gitarističkih skladbi Ivana Padovca.

        Ova Srijeda u Muzeju ujedno je i svojevrsni uvod u 22. skup hrvatskih gitarista, koji se u organizaciji Hrvatske udruge gitarskih pedagoga i Glazbene škole u Varaždinu održava 20. i 21. studenoga ove godine, na kojem će velik dio biti posvećen Ivanu Padovcu u povodu 220. obljetnice njegova rođenja.  

 

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 30 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna  ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u to je omogućeno putem streaminga uživo na našem YouTube kanalu.

IVAN PADOVEC Predavanje uz 220. obljetnicu rođenja povratak