Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Ikebana

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Stari grad, Šetalište J. J. Strossmayera 1
datum početka/završetka: 07.06.2023. / 11.06.2023.
otvorenje: u 19 sati

          U sklopu Srijede u Muzeju u lapidariju Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba Ikebana. Na izložbi će biti predstavljeno desetak ikebana polaznica međunarodne radionice održane 4. i 5. svibnja u GMV-u pod vodstvom Han Le Han, majstorice ikebane iz Berlina. Han Le Han je povjesničarka umjetnosti koja je specijalizirala azijsku umjetnost, a u Japanu je u školi Ikenobō, najstarijoj školi ikebane, osnovanoj u 15. stoljeću, učila ovu tradicionalnu umjetnost aranžiranja cvijeća.

        Ikebana u doslovnom prijevodu znači „davanje života cvijeću“ ili „dopustiti cvijeću da se izrazi“, pri čemu je cilj uhvatiti ljepotu cvijeća, lišća i grana te prikazati biljke u trenutku njihove najveće ljepote, za što su bitni i mentalna koncentracija, mir i sklad te osobni osjećaji umjetnika. Polaznice radionice, keramičarke iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, izložit će svoje ikebane u autorskim keramičkim i porculanskim vazama i predstaviti ih kao cjelovite projekte.

        Uz otvorenje izložbe Han Le Han će govoriti o majstorstvu izrade ikebane i publici demonstrirati postupak njihove izrade.

        Izložbu Ikebanaorganiziraju Gradski muzej Varaždin i Snježana Pokos-Vujec, samostalna umjetnica u okviru projekta Ceramica Populi

Ikebana povratak