Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

HRVATSKI KIPAR JOSIP GRGEVČIĆ: Projekcija filma / sjećanje na umjetnika

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 01.06.2022. / 01.06.2022.

Srijeda u Muzeju, koja je na rasporedu 1. lipnja, posvećena je hrvatskom kiparu Josipu Grgevčiću (26. 8. 1938. – 27. 6. 2020.), umjetniku i restauratoru, kojeg ćemo se prisjetiti kroz film autora Miroslava Klemma. Premda je rođen u Jelsi na otoku Hvaru, većinu života proveo je u Varaždinu, gdje je zasnovao obitelj, i Čakovcu, u kojem je na Odjelu pedagogijskih znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu bio dugogodišnji profesor sve do umirovljenja 2008. godine. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1964. diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Frane Kršinića, na kojoj je kasnije završio i poslijediplomski studij. U Njemačkoj je bio na specijalizaciji za monumentalnu plastiku i restauriranje monokromnih kipova i tehnike pozlaćivanja. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama i održao nekoliko samostalnih u zemlji i inozemstvu, a njegova kiparska djela postavljena su i u javnim prostorima. U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu radio je kao restaurator na obnovi kamene plastike i štukature na brojnim kulturnim dobrima u Varaždinu, kao i na širem području sjeverozapadne Hrvatske. Za svoj rad primio je više nagrada i priznanja.   

        Iz likovnog opusa Josipa Grgevčića 1998. godine Muzej Međimurja u Čakovcu priredio je retrospektivu s reprezentativnim izborom od 170 radova, kojom je Grgevčić predstavljen kao važan sudionik hrvatskoga umjetničkog života. Tijekom održavanja čakovečke retrospektive o Grgevčiću je snimljen i film, u kojemu govore njegovi bliski prijatelji i suradnici: slikarica Priska Kulčar, kipari Vladimir Gašparić i Stjepan Jerković te arhitekt-konzervator Željko Trstenjak. Film, sada posvećen uspomeni Josipa Grgevčića, snimio je Miroslav Klemm, tadašnji muzejski savjetnik u GMV-u i umjetnikov prijatelj, u suradnji s Ivorom Plovanićem Morandinijem, koji ga je ozvučio. U njemu su korištene fotografije iz vremena Grgevčićeva akademskog školovanja i kiparskog djelovanja, a od posebne je vrijednosti njegovo izravno pojavljivanje i njegov glas koji će se čuti s filmskog ekrana.

        Program se održava u palači Herzer od 19 sati, uz besplatan ulaz, a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. 

HRVATSKI KIPAR JOSIP GRGEVČIĆ:  Projekcija filma / sjećanje na umjetnika povratak