Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Horizonti rimske Panonije

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Salon palače Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 07.11.2013. / 08.12.2013.
otvorenje: 19,00 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin

         Izlošci za izložbu odabrani iz zbirki antičke građe Arheološkoga odjela i numizmatike iz fundusa  Povijesnog odjela varaždinskoga muzeja, a upotpunjeni su i slikovnim (3 D) prilozima. Kroz nekoliko tematskih cjelina, ilustriranih keramičkim predmetima, nakitom, luksuznim sigilatnim posuđem, ostavama (s novcem), grobnim prilozima te predmetima vezanima uz gospodarstvo i kult, tumače se društvene, gospodarske i duhovne prilike i život ljudi u vrijeme Rimskoga Carstva na varaždinskome području.

        Panonija je bila jedna od najvećih rimskih provincija, a kroz razdoblje od 35. g. pr. Kr. pa do sredine 5. st. koliko je postojala u sklopu Rimskoga Carstva, prostirala se na područjima današnje Austrije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Slovenije, Slovačke i Bosne i Hercegovine. Antički predmeti iz toga razdoblja, s područja Varaždinske županije, prikupljeni su uglavnom iz nekadašnjih rimskih naselja na prostoru Petrijanca, Ludbrega i Varaždinskih Toplica, i to jednim dijelom kao slučajni nalazi, a kasnije, od 50-ih godina prošloga stoljeća i sustavnim arheološkim istraživanjima, koja se na nekoliko lokaliteta u Varaždinskoj županiji provode i danas.

        Budući da se već nekoliko godina u varaždinskome muzeju radi na pripremi stalnog arheološkog postava, uvid u jedan segment budućeg postava, odnosno u materijal koji će u njemu biti zastupljen, omogućit će i izložba o rimskoj Panoniji. Autorica stručne koncepcije i postava je arheologinja Lovorka Štimac-Dedić, koja se godinu dana stručno osposobljavala za poslove kustosa na Arheološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin, pod mentorstvom muzejske savjetnice Marine Šimek.
 

povratak