Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

GUSTAV GNAMUŠ / Izložba uz 51. Varaždinske barokne večeri

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Izložbeni salon, Trg M. Stančića 3 / Galerija Zlati ajngel, Gajeva 15
datum početka/završetka: 22.09.2021. / 17.10.2021.
otvorenje: u 19 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin, Galerija Zlati ajngel

        U sklopu suradnje Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel, kao popratni program 51. Varaždinskih baroknih večeri, otvara se izložba slovenskog autora Gustava Gnamuša, kojom će i ovogodišnje izdanje uglednog glazbenog festivala svoj program zaokružiti i likovnim događanjem kao sastavnim dijelom kulturološke cjeline.

        Zemlja partner 51. VBV-i je Republika Slovenija, pa je izložba Gustava Gnamuša prilika da se domaća, ali i gostujuća publika upozna s velikim slovenskim umjetnikom, i to uz 80. obljetnicu autorova rođenja. Izložba obuhvaća umjetnikova djela iz zbirke poznatoga slovenskoga kolekcionara, galerista i izdavača Petera Žule. Autorica teksta u popratnom katalogu je slovenska povjesničarka umjetnosti Meta Gabršek Prosenc.

        Otvorenje izložbe započinje u 19 sati u Izložbenom salonu u palači Sermage GMV-a, a nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel.

       

O autoru:

Gustav Gnamuš (Mežica, 1941.) studirao je slikarstvo kod Francea Mihaliča, Maksima Sedeja i Gabrijela Stupice između 1961. i 1966. na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. Diplomirao je 1966. godine. Od 1978. predavač je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani, a od 1990. ima status redovnog profesora za slikarstvo. Za svoj slikarski opus 2001. dobio je Prešernovu nagradu za životno djelo. Živi i djeluje u Ljubljani.

 

Galerija Žula – Kolekcija Petera Žule (Maribor):  

Peter Žula, poduzetnik, kolekcionar i pasionirani ljubitelj likovne umjetnosti, 1995. otvorio je galerije u Mariboru, Ptuju i Ljubljani s uvjerenjem da javnosti treba predstaviti autore koji su zbog svog radikalizma bili manje prisutni na konvencionalnoj likovnoj sceni. Danas se Galerija Žula nalazi u Mariboru, a manji studijski i izložbeni prostor u Čepincima, u kojem se održavaju kolonije, rezidencije i susreti autora. Peter Žula oformio je zbirku s više od 700 djela suvremenih slovenskih i inozemnih autora, koju povremeno prezentira u Sloveniji i svijetu, a osim galerijom i umjetničkom kolekcijom, bavi se i izdavaštvom na području likovnih umjetnosti.  

 

Epidemiološke mjere u GMV-u / Galeriji Zlati ajngel

Otvorenje izložbe održava se na otvorenim prostorima; u razgled izložbenog postava, s obzirom na ograničen broj osoba koje istovremeno mogu biti u Izložbenom salonu u palači Sermage GMV-a / Galeriji Zlati ajngel, ulazi po 15 posjetitelja; u zatvorenom prostoru GMV-a / Galerije Zlati ajngel obvezno je nošenje zaštitne maske za lice; potrebno je pridržavanje i ostalih propisanih/preporučenih epidemioloških mjera. 

 

GUSTAV GNAMUŠ / Izložba uz 51. Varaždinske barokne večeri povratak