Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

EMILIJA DUPAROVA: Turangalila

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Galerija Zlati ajngel, Varaždin, Gajeva 15
datum početka/završetka: 27.04.2016. / 15.05.2016.
otvorenje: u 19 sati

        Gradski muzej Varaždin i Galerija Zlati ajngel nastavljaju suradnju još jednim zajedničkim likovnim projektom i to izložbom Emilije Duparove, koja se otvara u sklopu Srijede u Muzeju.

        Emilija Duparova (Split, 1967.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u zvanju redovite profesorice. Uz slikarstvo, njezino umjetničko stvaralaštvo uključuje i multimedijske projekte, ambijente, instalacije, fotografiju i video. Dosad je realizirala 45 samostalnih i sudjelovala na mnogobrojnim skupnim i žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad i rad u struci dobitnica je nekoliko međunarodnih i nacionalnih nagrada i priznanja.

        U Varaždinu se umjetnica premijerno predstavlja novim ciklusom, čija je strukturna poveznica kuglasti modul, a naziv ciklusa Turangalila istoimena simfonija francuskoga skladatelja Oliviera Messiaena. U predgovoru Jagora Bučana navodi se kako je u izloženim djelima Emilije Duparove riječ o šarenim lopticama, posve ili pak djelomično prekrivenima raznobojnim kuglicama stiropora. Ustrajno lijepljene, stotine malih loptica prekrivaju sfernu površinu, oblikujući raznolike strukture. Zavodljiva igra kuglicama, njihovo opsesivno nizanje, umnažanje po principu repeticije ima za cilj proizvesti učinak koji opija i zanosi, učinak koji snagu svoje privlačnosti crpi iz čulne egzaltacije.

 

EMILIJA DUPAROVA: Turangalila povratak