Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Edukacijske radionice za djecu uz izložbu "Erik/a – vunasti nosorog“

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 23.08.2021. / 26.08.2021.
vrijeme održavanja: 10.00 - 11.30 sati
organizator: Gradski muzej Varaždin, Hrvatski prirodoslovni muzej

        Tijekom održavanja Špancirfesta Gradski muzej Varaždin u palači Herzer od 23. do 27. kolovoza svaki dan od 10.00 do 11.30 sati organizira edukacijske radionice za djecu uz izložbu "Erik/a – vunasti nosorog“, kojima će se najmlađa publika imati prilike upoznati s čarima arheologije i paleontologije.

        Radionica „Erikologija“ održava se dnevno od 23. do 26. kolovoza, a namijenjena je djeci u dobi od 6 do 10 godina. Na toj radionici, koju vodi muzejska pedagoginja u GMV-u na projektu „Living Castles“ Jelena Petković, mališani će kroz igru upoznati osnove arheološkog iskopavanja kostiju i postupaka s nalazima.

        U petak, 27. kolovoza održava se gostujuća radionica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pod nazivom „Izumrli divovi Hrvatske“, na kojoj će voditeljice muzejska savjetnica Renata Brezinščak i muzejska pedagoginja Petra Šparica djecu upoznati s nekima od najvećih vrsta životinja koje su u davnoj geološkoj prošlosti, prije više desetaka tisuća pa i milijuna godina, živjele na prostoru današnje Hrvatske. Radionica je namijenjena djeci u dobi od 5 do 10 godina i također se održava od 10.00 do 11.30 sati.

        Sudjelovanje u svakoj radionici iznosi 30,00 kuna, a zbog ograničenog broja sudionika (15 u jednoj radionici), obvezna je prethodna prijava na broj telefona 042 658 754. Za učenike s iskaznicom MIŠ – Muzej i škola za šk. god. 2020./2021. sudjelovanje je besplatno.  

        Izložba „Erik/a – vunasti nosorog“ otvorena je u palači Herzer GMV-a u kolovozu prošle godine, a obuhvaća multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza, odnosno fosilne ostatke vunastog nosoroga, procijenjene starosti na oko 20.000 godina, pronađene 1982. godine na području Malog Segečaka. Taj najbolje sačuvani primjerak takve vrste u Hrvatskoj prvi put je predstavljen javnosti na izložbi u GMV-u nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova u svrhu trajne zaštite, provedenih u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom u Zagrebu.

        Izložba o vunastom nosorogu postavljena je za razgled do 19. prosinca ove godine, a tijekom održavanja Špancirfesta od 20. do 29. kolovoza bit će produženo otvorena za razgled kao i svi ostali izložbeni postavi GMV-a u Starom gradu, palači Herzer i palači Sermage svaki dan, osim ponedjeljka, od 10 do 20 sati.

 

Edukacijske radionice za djecu uz izložbu povratak