Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DONACIJA OBITELJI FILIĆ – NOVAK - preuzimanje obiteljske grobnice -

OSTALO

datum početka/završetka: 29.04.2013. / 29.04.2013.
Organizator: Gradski muzej Varaždin

          Gradski muzej Varaždin, prema želji vlasnika gospođe Adolfine Filić i gospodina Vladimira Novaka, iz njihova je nasljedstva preuzeo obiteljsku grobnicu Filić – Novak na Gradskom groblju u Varaždinu (broj 228; 1-4-2), u kojoj je sahranjen i prof. Krešimir Filić. Ovom donacijom, za koju je suglasnost potvrdio i Grad Varaždin, Muzej je dobio na skrb nekretninu registriranu kao zaštićeno kulturno dobro, a ujedno je na sebe preuzeo i odgovornost da primjereno brine o trajnom počivalištu svojega utemeljitelja i jednog od najvećih istraživača i sakupljača varaždinske kulturno-povijesne baštine.

        Krešimir Filić (Bjelovar, 16.2.1891. – Varaždin, 31.12.1972.) bio je svestrani kulturni djelatnik, osnivač i podupiratelj brojnih kulturno-umjetničkih udruga i ustanova u Varaždinu. Jedna od njegovih najvećih zasluga je utemeljenje Gradskog muzeja Varaždin 1925. godine, u kojemu je bio prvi profesionalni muzealac i ravnatelj. O iznimnom doprinosu Filićeva svestranog djelovanja za kulturni, ali i općedruštveni život u Varaždinu, Muzej je povodom obilježavanja 40. godišnjice njegove smrti 2012. godine priredio i prigodnu izložbu.

        Budući da varaždinski muzej počiva na temeljima fundusa prikupljenog upravo u počecima njegova djelovanja, velikodušna gesta obitelji Filić – Novak, odnosno njihova donacija, bit će prilika za Muzej, ali grad Varaždin da se, primjerenom brigom o posljednjem počivalištu prof. Krešimira Filića, oduže jednom od svojih velikana.

U ponedjeljak, 29.4.2013. godine nasljednici obiteljske grobnice Filić – Novak i Gradski muzej Varaždin i formalno će zaključiti ovu donaciju.

povratak