Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

DJETINJSTVO I MLADOST JEDNOG MUZEJSKOG SAVJETNIKA (Himalaja, tres, tres, Trešnjevka) / predstavljanje knjige autora Miroslava Klemma

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 10.01.2018. / 10.01.2018.

       Ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započinje predstavljanjem knjige autora Miroslava Klemma, pod nazivom Djetinjstvo i mladost jednog muzejskog savjetnika (Himalaja, tres, tres, Trešnjevka).

        Miroslav Klemm (r. 1946. u Zagrebu) u Gradskome muzeju Varaždin radio je kao kustos/muzejski savjetnik na Kulturnopovijesnom odjelu gotovo 40 godina, sve do umirovljenja 2011. godine.  U knjizi objavljenoj 2016. godine opisuje svoje djetinjstvo i mladost, i to u 29 sličica iz života na zagrebačkoj Trešnjevki. Kako i sam ističe, isti je to život kakav su živjeli i njegovi vršnjaci u Varaždinu, opisan u knjizi „Jagode na bunkeru“ poznatoga varaždinskog novinara Krunoslava Kruljca, pa će zato Varaždinci lako naći poveznice na toj zemljopisnoj relaciji. U kratkim pričama autor spominje i svoje suvremenike iz hrvatskoga kulturnog života, muzealce, arhitekte i glazbenike povezane s Varaždinom poput dr. sc. Lelje Dobronić, ravnateljice Hrvatskoga povijesnog muzeja, poznatoga hrvatskog arhitekta Aleksandra Freudenreicha, koji je pedesetih godina 20. stoljeća izvršio pregradnju varaždinskoga kazališta, i Milana Šepeca, „varaždinskoga Carusa“, znamenitoga opernog pjevača kojeg se dobro sjećaju najstariji Varaždinci. Također, u trešnjevačkim sličicama (Oko Trešnjevačkog placa, Kak smo po letu išli na Maraton, Cirkuska kola na Pavelovom dvorištu, Prokleta mačja derača, Kak je moja mama postala grofica, Himalaja, tres, tres, Trešnjevka i drugima) Klemm ističe i svoj „frajerski“ kaputić bordo boje u stilu Beatlesa u kojemu je bio „glavni“ na zagrebačkim plesnjacima, a sada je to primjerak iz mode šezdesetih godina prošlog stoljeća, pohranjen u Zbirci tekstila, nakita i modnog pribora GMV-a.

        O svom djetinjstvu i mladosti govorit će sâm autor, varaždinski „zagrebački dečko s Trešnjevke“ Miroslav Klemm. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. 

DJETINJSTVO I MLADOST JEDNOG MUZEJSKOG SAVJETNIKA (Himalaja, tres, tres, Trešnjevka) / predstavljanje knjige autora Miroslava Klemma povratak