Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Dan Gradskog muzeja Varaždin

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 15.11.2012. / 16.11.2012.
organizator: Gradski muzej Varaždin

       Programima, koji obuhvaćaju predstavljanje znanstvenog izdanja s područja arheologije te projekciju dokumentarnog filma o varaždinskoj radionici Cepanec -Martinjak, Gradski muzej Varaždin ove godine obilježava 87. godišnjicu osnutka.


     U četvrtak, 15. studenoga, s početkom u 19 sati, u prostoru multimedijske dvorane u palači Herzer predstavlja se zbornik radova sa znanstvenog skupa Arheologija varaždinskog kraja i srednjeg Podravlja, održanoga 2010. godine u Varaždinu. Skup je bio posvećen 105. obljetnici rođenja Stjepana Vukovića, svestranog istraživača, začetnika moderne arheologije i utemeljitelja eksperimentalne arheologije u Hrvatskoj te prvoga kustosa arheologa u varaždinskome muzeju. Rezultat znanstvenog skupa je zbornik radova, objavljen u nakladi Hrvatskog arheološkog društva i uz sunakladništvo Gradskog muzeja Varaždin, u kojem su okupljeni radovi dvadesetak autora, hrvatskih arheologa i (bio)speleologa. Izdanje će predstaviti Hrvoje Potrebica, predsjednik Hrvatskog arheološkog društva i Marina Šimek, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju i jedna od urednica zbornika.  


     U istome prostoru, u palači Herzer, u petak, 16. studenoga, s početkom u 19 sati, organizira se projekcija dokumentarnog filma pod naslovom O 100. obljetnici tvornice kišobrana i suncobrana Cepanec-Martinjak u Varaždinu. Riječ je o jedinoj varaždinskoj radionici takve vrste, koja je od osnutka 1912. godine radila na nekoliko adresa u gradu, a od 1928. godine pa sve do zatvaranja 2009. godine u Gundulićevoj 3, u Varaždinu, čiji je izlog još i danas, usprskos tome što je radionica zatvorena, jedan od najupečatljivih. Između dva rata radionica je prerasla u tvornicu, imala je i skladišni prostor u gradu, a 1936. godine otvorena je i filijala u Zagrebu, koju još danas, u Ilici 49, vodi obitelj Cerovečki. Proizvodi radionice bili su na visokoj cijeni i predstavljali su se redovito na uglednim sajmovima, a 1936. godine na sajmu u Parizu osvojili su i medalju. Autori filma o kišobranarskoj radionici Cepanec-Martinjak su umirovljeni muzejski savjetnik Miroslav Klemm, restauratorica u varaždinskome muzeju Melita Krnoul i muzejski fotograf Davor Puttar. Kraće uvodno izlaganje prije projekcije filma održat će muzejska savjetnica Spomenka Težak.


     Kao i svake godine, u petak, 16. studenoga, na Dan Gradskog muzeja Varaždin, ulaz za razgled svih izložbenih postava je besplatan. U Starome gradu može se posjetiti stalni postav Kulturnopovijesnog odjela, u palači Herzer stalni psotav Entomološkog odjela „Svijet kukaca“, a u palači Sermage izložba slika Vatroslava  Kuliša te izložba „Blago Japana i Kine“, s predmetima iz fundusa GMV-a. Postavi su otvoreni od 9 do 17 sati.


povratak