Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Dan Gradskog muzeja Varaždin

OSTALO

datum početka/završetka: 16.11.2017. / 16.11.2017.

      U povodu Dana Gradskog muzeja Varaždin, razgled svih izložbenih postava je u četvrtak, 16. 11. 2017. godine besplatan.

     Gradski muzej Varaždin svečano je otvoren u utvrdi Stari grad 16. studenoga 1925. godine, otkad neprekinuto djeluje. Danas se sastoji od šest specijaliziranih odjela (Arheološkog, Povijesnog, Kulturnopovijesnog, Etnografskog, Entomološkog i Galerije starih i novih majstora) te tri dodatna (Konzervatorsko-restauratorskog, Dokumentacijskog i Odjela zajedničkih službi), smještenih u četiri zgrade spomeničke vrijednosti u povijesnoj jezgri Varaždina (Starome gradu, Kuli stražarnici te palačama Sermage i Herzer).

     U fundusu Gradskog muzeja Varaždin je više od 198.000 predmeta, od kojih je tek oko 5800, odnosno 3 posto, izloženo u stalnim postavima. Ostali predmeti pohranjeni su u posebno opremljenim čuvaonicama, a dio njih je dostupan za razgled na raznim povremenim tematskim izložbama koje, između ostalog, imaju svrhu da se i na taj način bogati muzejski fundus barem djelomično javno predstavi publici.

Početak je uvijek najteži, u buduće bit će već mnogo lakše. (...) U jednoj provincijskoj sredini ne može da bude apsolutnog razumijevanja, premda se to i u najvećim središtima ne doživljuje, pa opet nam je svaki dar, svaka lijepa riječ ili priznanje bilo kao melem na ranu, a širenje našega muzeja najboljim dokazom, da se je pošlo ispravnim putem. Danas se muzej brani najbolje sam po sebi, on je ovdje i na toj se stvari ne može ništa više mijenjati, budući da je s njime stvorena jedna varaždinska prvorazredna kulturna institucija, kojom se Varaždin zaista može da ponosi. (Spomenica varaždinskog muzeja 1925 – 1935, Varaždin, 1935., iz predgovora Krešimira Filića, utemeljitelja i prvog ravnatelja GMV-a)

 

Program Gradskog muzeja Varaždin / četvrtak, 16. 11. 2017. / otvoreno od 9 do 17 sati:

GMV Stari grad

Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

 

GMV Palača Herzer

Stalni postav Svijet kukaca

Izložba Lutke Japana / Putujuća izložba Zaklade "Japanske lutke"

 

GMV Palača Sermage

Izložba Ljubomira Levačića  

Dan Gradskog muzeja Varaždin povratak