Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

CTŠ – S VAMA OD 1847.

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 24.05.2017. / 24.05.2017.

Špoljar, CTŠ, Centar Tomislav Špoljar (ima i pogrdnih naziva, ali ovdje ih nećemo spominjati)... u svakome slučaju, puni naziv je Centar za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ Varaždin, koji predstavljamo u sklopu Srijede u Muzeju.

Godina 1931. smatra se početkom sustavnoga rada na razvoju specijalnoga školstva u Varaždinu, kada je osnovano i prvo specijalno odjeljenje za mentalno nedovoljno razvijenu djecu i djecu s govornim manama. To je bilo pomoćno odjeljenje u tadašnjoj redovnoj osnovnoj školi Kraljice Marije u Varaždinu, a začetnik i pokretač svega, ujedno i prvi nastavnik, bio je Tomislav Špoljar, po kojemu je ta varaždinska ustanova kasnije dobila i ime.

Tomislav Špoljar isticao je važnost posebnoga odjeljenja za djecu s teškoćama u razvoju, jer s njima rade i posebno osposobljeni stručnjaci koji se mogu posvetiti individualnim sposobnostima takvih učenika, što je u redovnoj školi nemoguće postići. Posebna odjeljenja s radom su prestala 1953. godine, ali već sljedeće godine u Varaždinu se osniva Specijalna škola za umno nerazvijenu djecu i gluhonijeme, i to kao samostalna ustanova.

Tijekom dugogodišnjega rada ova varaždinska škola, jedina takvoga tipa u Varaždinskoj županiji, postala je ugledna institucija za odgoj i obrazovanje učenika s posebnim potrebama, a kako je izgledalo školovanje i put osobe s invaliditetom na tome području od 1847. godine pa do danas govorit će Marin Vučić, ravnatelj COO „Tomislav Špoljar“, koji je na toj dužnosti od 2002. godine.

Predavanje prati 170 godina posebne školske tradicije u Varaždinu, a posjetiteljima Srijede u Muzeju približit će specifičan dio varaždinske povijesti, mnogima prilično nepoznate.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

foto: D. Gorenak

CTŠ – S VAMA OD 1847. povratak