Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

BURG PAKA / predstavljanje knjige

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 16.02.2022. / 16.02.2022.

        Burg Paka naslov je monografije autorice Marine Šimek, koja se u sklopu Srijede u Muzeju predstavlja u multimedijskoj dvorani u palači Herzer GMV-a u 19 sati.

        Srednjovjekovna bezimena utvrda nazvana je Paka prema području na kojem je podignuta. Nalazi se u brdovitim predjelima zapadnog Kalnika jugoistočno od Novog Marofa. Nakon njezina otkrića 2001. godine  Arheološki odjel Gradskog muzeja Varaždin, pod voditeljstvom muzejske savjetnice u GMV-u Marine Šimek, proveo je devet sezona istraživanja, konzervacije arhitekture i prezentacije lokaliteta. Burg je podignut polovicom 13. stoljeća, a oko 200 godina kasnije, nakon velikog požara, više nije u funkciji te započinje njegovo propadanje. Sa željom da se pruži što potpunija slika nekada moćnog obrambenog objekta, u knjizi se multidisciplinarnim pristupom osvjetljavaju različite teme: okoliš, flora i fauna, toponimija, povijesni podaci, istraživanja, pokretni nalazi, osobitosti arhitekture, oprema, život i prehrana posade i drugo. Poseban dodatak monografiji je katalog burgova izgrađenih tijekom druge polovice 13. stoljeća, u razdoblju kad je podignuta i Paka, koji donosi najvažnije podatke o 19 sličnih utvrda kontinentalne Hrvatske.

        Monografija Burg Paka objavljena je u nakladi Gradskog muzeja Varaždin i Državnog arhiva u Varaždinu, uz financijsku potporu nekoliko sponzora i u suradnji s više suradnika. Opremljena je brojnim slikovnim prilozima, grafičkim prikazima, kartama i tabelama, a uz glavni tekst autorice Marine Šimek zastupljeni su i prilozi: Dubravka Šinceka, Martine Matijaško, Zorislava Horvata, Spomenke Težak, Marijane Korunek-Medved i Siniše Radovića. Knjigu će predstaviti Drago Miletić, nagrađivani konzervator, diplomirani povjesničar umjetnosti i arheolog, stručnjak koji se bavio istraživanjem i zaštitom mnogih srednjovjekovnih objekata, osobito utvrda, te predstavnici nakladnika i autorica.

        Program se održava uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera i ograničen broj posjetitelja (25), a emitirat će se i uživo na medijima: Facebook stranicama GMV-a, Varaždinski.hr, Magic Net i TV kanal Magic Net. Snimka programa trajno je dostupna na YouTube kanalu GMV-a. (Rezervacije za prisustvovanje programu u GMV-u na telefonske brojeve: 042 658 760 / 658 773.)

        

 

BURG PAKA / predstavljanje knjige povratak