Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

BITNO Izložba starih računala, računalne opreme i virtualna retroigraonica

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 17.01.2024. / 11.02.2024.
otvorenje: u 19 sati

        Ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započinje 17. siječnja u palači Sermage GMV-a, gdje se u 19 sati otvara izložba BITNO, na kojoj će biti predstavljeni stara računala i računalna oprema te organizirana virtualna retroigraonica. U fascinantnom putovanju kroz povijest računalne tehnologije izložba prikazuje evoluciju računalnih strojeva od najranijih mehaničkih kalkulatora do legendarnih osobnih računala i igraćih konzola. Ona je jedinstvena i po tome što su izložbeni prostor i eksponati digitalizirani u obliku 3D modela i sklopova, pa je cijeli koncept dostupan i pomoću virtualnih naočala (VR) i u proširenoj stvarnosti (AR).

        Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina koje čine: rana mehanička i električna računala, kalkulatori i digitalni organizatori; mehanička dječja računala-pitalice, elektronički šah, LCD igre i Nintendo Gameboy kao revolucionarni predstavnik prijenosnih igraćih konzola; stare računalne knjige i časopisi, u kojima se naslućuju i počeci umjetne inteligencije; PC tehnika s matičnim pločama i procesorima; računala Zx Spectrum, Commodore 64, inačice Pentiuma… kao i hrvatska računala PEL Orao i Ivel Ultra – i još puno toga… sve do suvremenog računala s VR naočalama Vive Pro i konzole Nintendo Wii. U virtualnoj retroigraonici posjetitelji će imati prilike isprobati „starinske“ igre kao što su Pacman, Pong, Super Mario, Space Invaders i druge.

        Kroz interaktivnu i edukacijsku izložbu prisjećamo se pionirskih početaka računalstva, njegova razvojnog puta, kao i globalnog utjecaja na različite aspekte u životu ljudi; ujedno je to i posveta dosezima ljudske genijalnosti u stvaranju tehnologije koja neprestano mijenja cijeli svijet. Izložba je postavljena za razgled do 11. veljače, a ulaz za razgled je besplatan.

        Autor izložbe / organizator: Siniša Švoger. Podrška: Magic Net. Suorganizatori: Sveučilište Sjever; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Gradski muzej Varaždin. Popratni sadržaj: tematska izložba s fotografijama iz fundusa FOI-ja u prostoru FOI-ja.  

 

Autor izložbe, mag. ing. Siniša Švoger, predavač na Sveučilištu Sjever u Varaždinu: „Prvi susret s računalom tipa Orao imao sam krajem 80-ih godina. Već onda sam znao da će moja strast prema računalima biti pokretačka snaga u mom profesionalnom razvoju. Izazove i uspjehe svog putovanja podijelio sam sa studentima i kolegama na odjelima Mehatronike i Proizvodnog strojarstva Sveučilišta Sjever u Varaždinu, čiji sam redoviti zaposlenik. Stara računala i računsku tehniku počeo sam sakupljati 2005. godine, uglavnom putem različitih donacija od prijatelja i poznanika. Ideja o organizaciji izložbe došla je spontano, uz dodatno nagovaranje prijatelja. Naročito mi je drago što mi se ostvarila želja da prezentiram povijest računala i računske tehnologije u muzeju, mjestu gdje se sadašnjost susreće s prošlošću – da nam svima pokaže budućnost. Izložba BITNO posvećena je svim onim prijateljima i poznanicima koji su donirali opremu i računala te prvim pionirima iz firme PEL Varaždin koji su se bavili proizvodnjom i razvojem prvih hrvatskih računala. Na tragu tih pionira, izložba BITNO također je svojevrstan pionir – to je prva izložba čija je priprema odrađena digitalno uz pomoć 3D modela i sklopova uz dodatnu pomoć imerzivnih tehnologija: proširene i virtualne stvarnosti.“

BITNO Izložba starih računala, računalne opreme i virtualna retroigraonica povratak