Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

BISTRA KAPLJA VREDNIJA OD ZLATA Vinska kultura i tradicija varaždinskog kraja / razgled izložbe uz vodstvo

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 13.03.2024. / 13.03.2024.

        U sklopu Srijede u Muzeju organizira se razgled izložbe Bistra kaplja vrednija od zlata, kroz koju će posjetitelje provesti autorica Nataša Mihinjač, kustosica na Etnografskom odjelu Gradskog muzeja Varaždin.

        Ova tematska izložba, otvorena u prosincu prošle godine, posvećena je bogatoj vinskoj baštini i kulturi vina varaždinskog kraja, a njome je ujedno obilježena i 90. obljetnica osnutka Etnografskog odjela GMV-a iz kojeg je većina izložene građe. Više od 300 izložaka pruža uvid u višestoljetnu vinsku i vinogradarsku povijest i tradiciju varaždinskog kraja, ali i poseban odnos njegovih stanovnika prema vinu, koje je do danas zadržalo status dominantnoga alkoholnog pića. Vino je nekad bilo dio svakodnevne prehrane, okrepa, ali i važan obredni rekvizit, neizostavan u slavljima i prastarim vinopijačkim običajima, a prodaja vina bila je pitanje egzistencije i često jedini izvor prihoda mnogim seljačkim obiteljima.

        Autorica izložbe posjetitelje će upoznati s kompleksnom poviješću vina, njegovom kulturološkom, društvenom i ekonomskom važnošću, simboličkim značajem te tranzicijom od tradicionalnog načina uzgoja vinove loze i proizvodnje vina do suvremenog vinogradarstva. Uz to će predstaviti i izazove s kojima su se u prošlosti suočavali vinogradari, kao i stare autohtone sorte zastupljene na teritoriju Varaždinske županije te tradicionalne obrte i običaje vezane uz uzgoj vinove loze, proizvodnju i konzumaciju vina.

        Vodstvo kroz izložbu započinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Svi koji neće imati priliku razgledati izložbu ove srijede, mogu to učiniti do 15. rujna, dokad je izložba otvorena.

BISTRA KAPLJA VREDNIJA OD ZLATA  Vinska kultura i tradicija varaždinskog kraja / razgled izložbe uz vodstvo povratak