Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

BIBLIOTHECA OPEKA / Projekt „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“

IZLOŽBA

mjesto održavanja: GMV Palača Sermage, Trg M. Stančića 3
datum početka/završetka: 12.09.2018. / 07.10.2018.
otvorenje: u 19 sati

        Nakon ljetne stanke ciklus Srijeda u Muzeju nastavlja se izložbom pod nazivom Bibliotheca Opeka. Ovim programom predstavljaju se rezultati rada u sklopu EU Projekta „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“, u kojemu je Gradski muzej Varaždin, s još nekoliko partnera, sudjelovao protekle dvije godine.

        Izložba obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja objavljene od 16. stoljeća do prve polovice 20. stoljeća. Riječ je uglavnom o raritetnim i kolekcionarskim primjercima iz knjižnice obitelji Bombelles, koji su u sklopu projektnih aktivnosti DETOX-a kao knjižnična građa stručno obrađeni. Na tim poslovima radila je kustosica na projektu Nataša Mihinjač, ujedno i autorica izložbe.

        Knjižnica obitelji Bombelles tipičan je primjer aristokratske knjižnice tog vremena, odnosno to je univerzalna biblioteka s knjigama iz svih područja ljudskog znanja. Raznovrstan sadržaj knjižnog fonda, od klasika svjetske književnosti, medicinskih časopisa, politike, povijesti, zemljopisa i do ekonomije, umjetnosti, sporta itd. otkriva da Bombellesi nisu bili samo obični ljubitelji knjiga. Kao svaka imućna, obrazovana i profinjena plemićka obitelj, posjedovali su bogatu knjižnicu koja nije bila samo ukras dvorca Opeka nego i vrijedan izvor znanja i informacija te svojevrsni prozor u svijet književnosti, filozofije, umjetnosti, politike, ekonomije i društvenih i prirodnih znanosti. Ona je također bila i svjedočanstvo društvenog statusa, visokog stupnja obrazovanja i književne kulture, naslijeđa i interesa ove plemićke obitelji. Knjižnicu čini nekoliko posebnih cjelina; jedan dio čine knjige koje je u Opeku donio Marko stariji Bombelles, a pripadale su njegovim roditeljima i drugim članovima njegove obitelji, dok je drugi dio donijela Ferdinanda Drašković, nasljednica obitelji Drašković, nakon udaje za Marka Bombellesa starijega. Knjižni fond obiteljske knjižnice Bombelles stalno se nadopunjavao i obogaćivao knjigama i broji više od 5000 svezaka.

 

Projekt DETOX sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. 

BIBLIOTHECA OPEKA / Projekt „Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“ povratak