Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

Avari – mit i činjenice

OSTALO

ustanova: GMV Palača Herzer, Franjevački trg 10
datum početka/završetka: 04.03.2020. / 04.03.2020.

        Na rasporedu nove Srijede u Muzeju je predavanje pod nazivom Avari – mit i činjenice, koje je pripremila Pia Šmalcelj Novaković, znanstvena novakinja na Institutu za arheologiju.  

        U proljeće 567. godine u Karpatsku kotlinu nahrupili su osvajači koji će na više od dva stoljeća promijeniti sliku srednje Europe. Bili su to Avari. Tradicionalno smatrani nepobjedivim egzotičnim osvajačima, iza sebe su ostavili više od 70.000 grobova i arheolozima omogućili da zavire u svijet srednje Europe od druge polovice 6. pa sve do kraja 8. stoljeća. U predavanju će se govoriti o najzanimljivijim detaljima iz njihove povijesti, ratnom uspjehu i padu, kao i objasniti koja je njihova uloga u slavenizaciji naših prostora, što su radili u Hrvatskoj i kako to arheologija otkriva njihove tajne.    

        Pia Šmalcelj Novaković diplomirala je arheologiju na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 2013. godine upisala i poslijediplomski studij. U Institutu za arheologiju radi kao znanstvena novakinja na uspostavnom projektu Hrvatske zaklade za znanost „LIFE ON ROMAN ROAD: communications, trade and identities on Roman roads in Croatia from 1st – 8th CE“ (voditeljica: Ivana Ožanić Roguljić). Sudjelovala je na više arheoloških istraživanja, od kojih se izdvajaju istraživanja na lokalitetima „Osijek-Dvorište franjevačkog samostana“ 2012. i 2013. godine te „Osijek-Park Katarine Kosače“ 2014. godine (projekt „Antička Mursa i srednjovjekovni Osijek“, Odsjek za arheologiju HAZU). Tijekom 2014. i 2015. godine kao vanjska suradnica Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu predaje „Uvod u srednjovjekovnu arheologiju“ na preddiplomskom studiju. Bila je koautorica izložbe „Kasnoavarodobno groblje na Gradini u Otoku“ i popratne monografije (Gradski muzej Vinkovci, 2016.). Područje njezina znanstvena interesa je razdoblje ranog srednjeg vijeka; primarno (kasno)avarsko razdoblje, ali i nacionalna ranosrednjovjekovna arheologija.    

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.   

Avari – mit i činjenice povratak