Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

250 GODINA GRADSKOG GROBLJA U VARAŽDINU

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Župna crkva sv. Nikole (kripta)
datum početka/završetka: 13.09.2023. / 07.10.2023.
otvorenje: u 18 sati

         Nakon ljetne stanke nastavlja se ciklus Srijeda u Muzeju, koji započinje otvorenjem izložbe priređene u povodu obilježavanja 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu. Izložba, nastala u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin, postavljena je u kripti župne crkve sv. Nikole, u prostoru dosad uglavnom nedostupnom i nepoznatom posjetiteljima. Na njoj se predstavlja građa varaždinskih baštinskih ustanova koja obuhvaća dokumente, planove i nacrte te fotografije i razglednice o nastanku i razvoju varaždinskoga groblja, kao i predmete vezane uz žalovanje i običaje sahranjivanja.

        Izložba je koncipirana u nekoliko tematskih cjelina: Ukopi na nekadašnjim varaždinskim grobljima do početaka korištenja današnjega Gradskoga groblja, Od ideje o grobljanskom parku do današnjega groblja, Herman Haller i njegovi prethodnici i nasljednici, Zanimljivi krajobrazni dijelovi groblja te Običaji Varaždinaca kod sahranjivanja najmilijih. Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, a suradnici su kustosi Davor Kraš i Jelena Petković. Postav je likovno oblikovala arhitektica Dora Gorenak.

        Izložba je postavljena za razgled do 7. listopada ove godine i besplatno se može razgledati od utorka do subote od 9 do 17 sati.

        Iznimno, ova Srijeda u Muzeju održava se od 18 sati!

250 GODINA GRADSKOG GROBLJA U VARAŽDINU povratak