Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

20. FESTIVAL ORGULJE HEFERER Nataša Antoniazzo, mezzosopran i Višeslav Jaklin, pozitiv

OSTALO

datum početka/završetka: 22.11.2013. / 22.11.2013.
Organizator: Koncertna direkcija Zagreb; Umjetnička radionica Heferer

       U sezonu jubilarnog, 20. festivala Orgulje Heferer, u sklopu kojeg je dosad održano dvadesetak koncerata širom Hrvatske, uvršten je i koncert mezzosopranistice Nataše Antoniazzo i orguljaša Višeslava Jaklina.

        Festival Orgulje Heferer, u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i Umjetničke radionice Heferer, ustanovljen je 1994. godine prvenstveno u namjeri promoviranja orgulja nastalih u poznatoj Prvoj hrvatskoj gradioni orgulja, harmonija i glasovira. Tvrtka je utemeljena 1849. godine u Grazu, a od 1868. godine njezina tradicija nastavlja se u Hrvatskoj. U Umjetničkoj radionici Heferer izgrađeno je više od 260 orgulja, uglavnom za crkve u Hrvatskoj, Sloveniji, Vojvodini, Mađarskoj i Austriji. Otkad se 1970. godine Radionica specijalizirala za restauriranje povijesnih orgulja baštinske vrijednosti, više od 80 takvih glazbala je u njoj i obnovljeno.

        Među njima je i pozitiv iz 1668. godine, štajerskog graditelja Rudolfa Rapoldta, koji je, prema najvišim međunarodnim strukovnim standardima za obnovu povijesnih instrumenata, restauriran 2007. godine. Pozitiv se od 1937. godine nalazi u postavu Kulturnopovijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin, a zahvaljujući njegovoj temeljitoj obnovi, publika ga može doživjeti ne samo kao muzejski eksponat nego i kao vrhunsko, raritetno glazbalo na koncertima koji se povremeno priređuju u ambijentalnom okružju varaždinskog Starog grada.

       Koncert u sklopu 20. festivala Orgulje Heferer počinje u 19.00 sati, a u izvodit će se barokna glazba sjeverne Hrvatske, s izborom pjesama iz „Cantilenae chorales pro conventu Warasdinensi“, franjevačkih pjevnika iz 18. stoljeća u Hrvatskoj. Ulaz je besplatan.

Anita Peričić

povratak