Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

19. Dani performansa / Izdržati!

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 04.11.2020. / 13.11.2020.
organizator: Gradski muzej Varaždin

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije 19. Dani performansa nisu se mogli održati uživo pred publikom, pa se ovogodišnje izdanje preselilo u virtualni prostor, čime se zadržao i kontinuitet ovog najdugovječnijeg festivala performerske forme u Hrvatskoj. Organizator, Gradski muzej Varaždin, u listopadu ove godine raspisao je natječaj za umjetnike, pozvavši ih da svoje performanse uobliče u videozapise.

Na natječaj je pristiglo 16 radova, a ocjenjivački sud u sastavu: Branko Franceschi, Ivan Mesek i Elizabeta Igrec odabrao je, kako su istaknuli, malo "liberalnijom rukom", za predstavljanje njih osam. Umjetnici šireg shvaćanja tog pojma (performeri, slikari, glazbenici, akrobati pa čak i stand-up komičari) odreagirali su na tematski poticaj "Izdržati!" različitim promišljanjem zadane forme performansa u obliku videozapisa u maksimalnom trajanju od tri minute.

 

Među odabranim autorima su: Dražen Pavlović (Hello-Bye Bye), Tena Antonija Torjanac (Ofelijino ludilo), Vice Tomasović ((Bać)vice guru), Peta Disciplina (Hold on), Dominik Višnjić (Izdržimo), te troje autora nagrađenih trima jednakovrijednim novčanim nagradama u iznosu od 2500 kuna: Martina Hrlić Rogić (Govoriti zidu), Slavica Marin (Morphogenesis) i Goran Pavić (Bijes).

Videozapisi odabranih/nagrađenih autora objavljeni su na internetskim i Facebook stranicama GMV-a. Program je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

     

  
NAGRAĐENI AUTORI / RADOVI

 

GORAN PAVIĆ: Bijes

Rođen je u Dubrovniku 1987., gdje je kao siroče odrastao u dječjem domu, nakon čega je živio u Osijeku, Zagrebu i Oslu. Premda nema formalne likovne naobrazbe, njegov talent zapazili su još zarana neki ugledni umjetnici kod kojih je imao prilike učiti i savladavati likovne vještine, što je rezultiralo i kontinuiranim bavljenjem likovnim stvaralaštvom. U svom radu koristi se različitim tehnikama, u različitim likovnim medijima, i često surađuje s umjetnicima svih generacija. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, a radovi mu se nalaze u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

 

MARTINA HRLIĆ ROGIĆ: Govoriti zidu

Umjetnička je ravnateljica Plesne grupe Flame iz Rijeke, koju je osnovala prije 17 godina. Podučava suvremeni ples, modern jazz i musical, a koreografira i za brojne predstave, performanse, plesna natjecanja, produkcije i festivale. Kao koreografkinja ostvarila je suradnju na mnogobrojnim projektima, među kojima su: Rijeka 2020., više projekata u produkciji HNK Ivana pl. Zajca, otvorenja Riječkih ljetnih noći, te projekti u suradnji s Art kinom Croatia, školom pjevanja Studio Maraton i vokalno-instrumentalnim ansamblom Intermezzo. Do sada je realizirala pet performansa, a režirala je i koreografirala 14 predstava.

 

 

SLAVICA MARIN: Morphogenesis

Rođena je u Banjoj Luci, a od 1986. živi u Umagu. Diplomirala je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Od 1997. vlasnica je i voditeljica Galerije Marin. Članica je HDLU-a Istre. Kroz svoj umjetnički rad već godinama je poznata likovnoj publici u Hrvatskoj i u inozemstvu. Realizirala je niz slika, skulptura, objekata, instalacija i performansa, koje je predstavila na više samostalnih i skupnih izložbi. Svoje umjetničko izražavanje bazira na ekologiji, i to od same upotrebe prirodnih materijala do estetske zaokruženosti djela, čime želi istaknuti prirodu kao osnovno polazište za čistoću ljudskog duha. Za svoje stvaralaštvo višestruko je nagrađivana. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija, festivala i umjetničkih rezidencija.

 

 

OSTALI ODABRANI AUTORI / RADOVI

 

 

DOMINIK VIŠNJIĆ: Izdržimo

Nakon završene Srednje strukovne škole u Varaždinu, 2019. upisao je Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, smjer Likovna pedagogija, modul grafika. Iste godine postao je i državni prvak na natjecanju LIK 2019. Dobitnik je Oskara znanja. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja osvojio je drugo mjesto na međunarodnom likovnom natječaju u Rusiji te posebne pohvale u Srbiji i Litvi. Održao je dvije samostalne izložbe „Krej plitvice tri su bile jel su to ponevke vile?“ (2019.) i „Tragovi identiteta“ (2020.).

 

 

PETA DISCIPLINA: Hold on

Autorica Nina Špoljarević Karakaš u životopisu je napisala: „Putnica, kad mogu putovati, zaljubljenica kad se imam u što zaljubiti. Tihi patnik kad ne mogu djelovati. Rođena u Nürnbergu, maštam u Svetoj Nedjelji, radim u Zagrebu.“ 

 

 

VICE TOMASOVIĆ: (Bać)vice guru

Rođen je u Omišu 1986. godine. Pripadnik je splitskog kruga mlade hrvatske umjetnosti. Diplomirao je likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu 2009. godine. Predsjednik je Hrvatske udruge likovnih umjetnika HULU Split, osnivač i ravnatelj festivala suvremene umjetnosti Almissa Open Air u Omišu te voditelj izložbene djelatnosti splitskog Salona Galić. Kao organizator, umjetnički direktor, kustos i autor sudjeluje na brojnim umjetničkim, izvedbenim i izlagačkim programima, festivalima i manifestacijama. Dobitnik je više priznanja za umjetnički autorski rad. Živi i radi u Splitu i Omišu.

 

 

TENA ANTONIJA TORJANAC: Ofelijino ludilo

Rođena je u Varaždinu. Diplomirala (BA) je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer Gluma i mediji u klasi Rade Šerbedžije. Radila je s redateljima: Lenkom Udovički, Anicom Tomić, Oliverom Frljićem, Georgijem Parom, Aleksandrom Švabićem, Draženom Krešićem, Dubravkom Torjancem i drugima, u HNK Varaždin, HNK Ivana pl. Zajca, KD Pinklec, Kazalištu Ulysses, Gradskom kazalištu Žar ptica. Igrala je u nekoliko filmova. Godine 2015. osnovala je vokalno-instrumentalni sastav Če bo bo, če na na!, koji radi vlastite aranžmane tradicijskih balkanskih napjeva. Bavi se i fotografijom, snimanjem, montiranjem videa, zvuka i obradom fotografije. Od 2013. nastupa i na ulici, žongliranjem i pjevanjem. Članica je HDDU-a.

 

 

DRAŽEN PAVLOVIĆ: Hello-Bye Bye

Rođen je 1962. u Varaždinu. Slikar je snažnog i otvorenog kolorizmate originalnog, autentičnog stila i tematskog pristupa. Redovni je član Likovne udruge Varaždin, HDLU-a Zagreb i HDLU-a Varaždin te dopisni član nekoliko međunarodnih likovnih asocijacija. Do sada je priredio 40 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 200 skupnih, te na više od 150 likovnih kolonija, umjetničkih simpozija i rezidencija u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se i grafičkim oblikovanjem, scenografijom te likovnom opremom interijera poslovnih i stambenih prostora. Stručni je suradnik-mentor u Likovnom atelijeru Sunce. U novije vrijeme sklon je i performansu kao načinu umjetničkog izražavanja te produkciji kratkog eksperimentalnog video art filma. Za svoj umjetnički rad primio je nekoliko vrijednih domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada.

19. Dani performansa / Izdržati! povratak