Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

11. EUROPSKA NOĆ MUZEJA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.05.2015. / 17.05.2015.
vrijeme održavanja: 20.00 – 24.00 sata

GMV STARI GRAD

Stalni postav Kulturnopovijesnog odjela

Žezlo varaždinskoga gradskog suca, veliki pečatnjak grada Varaždina, železni čovek i neobična sirena, porculan i staklo iz najpoznatijih hrvatskih i europskih radionica, soba u slogu renesanse, baroka, rokokoa... pa sve do secesije..., puške, helebarde, mačevi i sablje... i novi postav Kultura odijevanja od 18. do sredine 20. stoljeća!

 

 

GMV PALAČA HERZER

Stalni postav Entomološkog odjela Svijet kukaca

Oni žive u šumi, uz šumu i na livadi, u vodi i na obali, neki su aktivni noću, a neki su stalno samo u zemlji. Kukci su, bez dvojbe, vrlo zanimljiva bića, a s obzirom na to da su uglavnom mali (osim nekih iznimaka!), prof. Franjo Košćec izradio je i posebne uvećane modele da bismo ih mogli jasnije vidjeti i razumjeti njihov fascinantni život.

 

 

GMV PALAČA SERMAGE

Kolkecija Vugrinec / Remek-djela hrvatske moderne

Poznati nogometaš, Varaždinac Davor Vugrinec, ljubav prema likovnoj umjetnosti pretočio je u kolekcio-narstvo, prikupivši reprezentativna djela najznačajnijih autora iz razdoblja hrvatske moderne. Pogledajte što je toliko zapanjilo likovnu javnost predstavljanjem ove Kolekcije, premijerno najprije u Zagrebu a sada i u Varaždinu, i zašto su likovni stručnjaci ocijenili kako se radi o zbirci s brojnim remek-djelima na kojima bi joj mogle pozavidjeti velike hrvatske muzejsko-galerijske institucije.

Nositelj projekta i glavni organizator: Umjetnički paviljon u Zagrebu. Suorganizator: GMV. 

 

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA ustanovio je 1977. godine UNESCO ICOM (Međunarodno vijeće muzeja), koji se otad, na dan 18. svibnja, obilježava svake godine širom svijeta. Za 2015. godinu odabrano je geslo: Muzeji za održivo društvo.

 

EUROPSKA NOĆ MUZEJA je manifestacija koja se od 2005. godine organizira u koordinaciji Francuske muzejske direkcije, pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i UNESCO ICOM-a. Gradski muzej Varaždin u ovoj priredbi sudjeluje redovito svake godine, od samoga početka.

 

VARAŽDINSKE MUZEJSKE SVEČANOSTI tradicionalna su manifestacija Gradskog muzeja Varaždin, u sklopu koje se različitim programima obilježava Međunarodni dan muzeja.

 

 

Ulaz na sve programe uz Međunarodni dan muzeja je besplatan!

11. EUROPSKA NOĆ MUZEJA povratak