Gradski muzej Varaždin

Prizor iz stalnog postava “Svijeta kukaca”
Veduta Varaždina na razglednici s početka 20. stoljeća
Servis za jelo iz 19. stoljeća izložen u Starom gradu
Šamija, pokrivalo za glavu članice Društva Hrvatska žena
Prodavaonica Gustava Mosesa i sina u Varaždinu s početka 20. stoljeća
Seosko veselje, nepoznati nizozemski slikar, 17. stoljeće
Sudionici muzejskih radionica u Gradskom muzeju Varaždin

100. OBLJETNICA SMRTI VATROSLAVA JAGIĆA

OSTALO

ustanova: GMV Stari grad
datum početka/završetka: 29.09.2023. / 29.09.2023.

        U petak, 29. rujna u 12 sati u Starom gradu otvara se izložba koju Gradski muzej Varaždin priređuje u povodu 100. obljetnice smrti uglednog jezikoslovca Vatroslava Jagića.  

        Vatroslav Jagić najvažniji je svjetski slavist druge polovice 19. stoljeća i prve četvrtine 20. stoljeća, čiji znanstveni rad do danas u nekim segmentima na područjima kojima se bavio nije dosegnut. Rođen je 6. srpnja 1838. u Varaždinu, u kojem je proveo kratak dio svoga životnog i radnog vijeka. Školovao se u rodnom gradu i Zagrebu, a nakon završenog studija klasične filologije u Beču 1860. radio je kao profesor na zagrebačkoj gimnaziji. Bio je profesor slavistike na sveučilištima u Odesi, Berlinu, Sankt-Peterburgu i od 1886. do umirovljenja 1908. u Beču. Objavio je više od 700 radova i brojne stručno-znanstvene knjige, u Zagrebu je pokrenuo časopis Književnik, a u Berlinu Archiv für slavische Philologie, koji je uređivao 45 godina. S 28 godina postao je član tadašnje Jugoslavenske, danas Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Umro je 5. kolovoza 1923. u Beču, a uz počasti je sahranjen na Gradskom groblju u Varaždinu 12. kolovoza te godine.

        U fundusu GMV-a nalazi se zbirka s više od 660 predmeta iz Jagićeve ostavštine, sastavljena od rukopisa, tiskanih djela, odličja, osobnih predmeta, umjetničkih djela i fotografija, koje je najvećim dijelom darovala njegova obitelj. Kao posebna cjelina, u stalnom postavu Kulturno-povijesnog odjela u Starom gradu uređena je spomen-soba Vatroslava Jagića, koja će uz obilježavanje 100. obljetnice smrti toga hrvatskog velikana biti trajno dopunjena još nekim predmetima iz zbirke njegove ostavštine. Autorica stručne koncepcije je Jelena Rančić, kustosica u GMV-u.  

100. OBLJETNICA SMRTI VATROSLAVA JAGIĆA povratak